Eerste groep Thaise jongens die uit grot werden gehaald, kan weer normaal eten

Print
Eerste groep Thaise jongens die uit grot werden gehaald, kan weer normaal eten

Familieleden af tot ze hun kinderen weer in de armen kunnen sluiten. Afbeelding: EPA

Er is iets meer bekend gemaakt over de gezondheidstoestand van de acht geredde Thaise voetballers. Volgens de autoriteiten vergaat het de eerste groep voetballers goed. Ze lopen rond hun bed en kunnen weer normaal eten.

De vier jongens die als eersten uit de grot werden gehaald, variëren in de leeftijd van 14-16 jaar. De tweede groep betreft jongens tussen de 12 en 14 jaar, zo heeft het Thaise ministerie van Volksgezondheid bekend gemaakt. De tweede groep geredde jongens bleek flink onderkoeld, maar maakt het nu weer goed. 

Hoewel bij geen van hen koorts is vastgesteld, worden de jongens wel op infecties onderzocht. De autoriteiten zijn onder meer bang voor rabiës, ook wel hondsdolheid genoemd, wat overgebracht kan worden door vleermuizen. Maar volgens de jongens hebben ze geen dieren in de grotten gezien.

Pas als ze helemaal gezond blijken, mag familie bij ze op bezoek. Nu konden familieleden de jongens alleen nog vanachter glas bezoeken. De jongens moeten zeker zeven dagen in het ziekenhuis blijven.

Nog vier voetballertjes
De reddingsoperatie van vier de voetballertjes en hun coach die nog vastzitten in een grot in Thailand is dinsdag weer begonnen. Het hoofd van de reddingsoperatie liet weten dat het de bedoeling is de vijf tegelijkertijd naar buiten te brengen.

Duikers hebben inmiddels acht jongens gered uit het grottenstelsel van Tham Luang in het uiterste noorden van Thailand. Zondag konden de eerste vier met veel moeite uit de grotten worden geloodst.

De groep kwam twee weken geleden vast te zitten in de grot doordat water na hevige regenval de uitgang blokkeerde.