Trump wil conservatieve rechter Kavanaugh in Hooggerechtshof

Print
Trump wil conservatieve rechter Kavanaugh in Hooggerechtshof

Afbeelding: AFP

De conservatieve rechter Brett Michael Kavanaugh is door de Amerikaanse president Donald Trump naar voren geschoven om in het Amerikaanse Hooggerechtshof zitting te nemen. Het Witte Huis heeft zijn kandidatuur bekendgemaakt.

De 53-jarige Kavanaugh moet de gematigd conservatieve rechter Anthony Kennedy vervangen. Eind juni maakte Kennedy (81) bekend dat hij per 31 juli opstapt als lid van het hoogste rechtscollege, waardoor de post vacant is. De benoeming moet door de Senaat worden bekrachtigd.

Verhouding
Zijn aanstelling zal de verhouding binnen het negenkoppige Hooggerechtshof niet op zijn kop zetten. Mogelijk schuift het hoogste rechtscollege iets verder naar rechts, omdat Kennedy zich nog wel eens liberaal kon opstellen bij onderwerpen als abortus en homorechten.

Clinton
Kavanaugh werd in 2003 genomineerd voor een plek bij het Hof van Beroep in Washington D.C. Vanwege aantijgingen dat Kavanaugh partijdig zou zijn werd hij door de Senaat pas in 2006 aangesteld. Ook was Kavanaugh in de jaren 90 betrokken bij de afzettingszaak tegen Bill Clinton, die destijds president was, vanwege vermeende meineed en belemmering van de rechtsgang.

"Hij is een briljante jurist met een duidelijke en effectieve schrijfstijl, algemeen beschouwd als een van de beste en scherpste juridische geesten van onze tijd'', loofde Trump na bekendmaking zijn kandidaat.