'Eén keer per jaar grofvuil gratis ophalen om sluikstort tegen te gaan'

Print
'Eén keer per jaar grofvuil gratis ophalen om sluikstort tegen te gaan'

Wie betrapt wordt op het dumpen van afval kan anno 2018 rekenen op een boete van 380 euro, aldus het Openbaar Ministerie. Afbeelding: Sjak Planthof

De inwoners van Maastricht moeten de mogelijkheid krijgen om één keer per jaar gratis hun grofvuil aan huis door de gemeente te laten ophalen, om het dumpen van afval terug te dringen.

Dat bracht de fractie van de PvdA ter sprake in de gemeenteraad, vlak voor het zomerreces. "Niet iedereen beschikt over vervoer om grofvuil weg te brengen. Ook is het feit dat je voor ophalen aan huis of voor wegbrengen van grofvuil naar het milieupark moet betalen, voor menigeen een struikelblok", aldus fractievoorzitter Manon Fokke.

Gedrag belonen
De fractie stelt ook voor om het gescheiden plastic in zakken voortaan door de gemeente aan huis te laten ophalen. "Door goed te scheiden hebben we minder afval in de restzakken, en steeds meer zakken met plastic. Dat gedrag mag best beloond worden", aldus Fokke.

Fokke laat weten dat als het stadsbestuur het voorstel van haar partij niet oppakt, ze het bij de bespreking van de gemeente-begroting opnieuw zal aankaarten door met een motie te komen.

Toename dumping
De gemeente Maastricht heeft in 2016 fors meer mensen bestraft voor het dumpen van afval in vergelijking met het jaar ervoor. In 2016 kregen in de gemeente Maastricht 154 afvaldumpers een proces-verbaal en dienden 677 personen opruimkosten te betalen vanwege het illegaal dumpen van afval. In 2015 werden 56 processen-verbaal uitgeschreven en werd 335 keer opruimkosten in rekening gebracht.

 

 

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje