Spoorstaking België hindert internationaal treinverkeer niet

Print
Spoorstaking België hindert internationaal treinverkeer niet

Afbeelding: ANP

De 48-uurs staking van een deel van het Belgische spoorwegpersoneel treft vooralsnog niet het internationale treinverkeer. Een woordvoerder van de Nederlandse Spoorwegen (NS) raadt reizigers wel aan de actuele reisinformatie goed in de gaten te houden.

"Thalys en Eurostar hebben laten weten alles in het werk te stellen voor om voor een vrijwel normale dienstregeling te zorgen”, meldt een zegsman va NS International. De staking in België komt op het moment dat voor veel Nederlanders de zomervakantie begint.

Onvrede
Dinsdagochtend om 03.00 uur legden leden van de Onafhankelijke Vakbond van het Spoorwegpersoneel (OVS) in België voor 48 uur het werk neer uit onvrede over de manier waarop het beroep van treinbestuurder geherwaardeerd wordt. De vakbond vreest voor een verlies aan inkomsten voor het merendeel van de treinbestuurders en toename van de werkdruk.

NS International heeft alleen zicht op Nederlandse reizigers, die in eigen land een treinreis naar het buitenland hebben geboekt. Mensen die hun reis bijvoorbeeld vanuit Luik via de Belgische spoorwegen hebben geregeld, zijn bij de NS niet in beeld.

Alternatieve dienstregeling
De staking legt overigens de Belgische spoorwegen niet geheel lam. Er is een alternatieve dienstregeling van kracht. Ongeveer één op drie treinen rijdt. Het gaat dan vooral om intercitytreinen. De NMBS (Belgische spoorwegen) raadt reizigers aan de routeplanner op de website van de NMBS te raadplegen.