Opvang De Klomp 'achterhaald', Heerlen zoekt naar alternatief

Print
Opvang De Klomp 'achterhaald', Heerlen zoekt naar alternatief

Archieffoto van De Klomp, toen Bureau Handhaving er nog zat. Afbeelding: Luc Lodder

De Heerlense Dag- en Nachtopvang De Klomp voldoet niet meer in de huidige vorm. Dat constateert wethouder Peter van Zutphen (SP) in een reactie op overlast voor de buurt. De gemeente onderzoekt voorzichtig eventuele alternatieven.

De Klomp begon in een tijd waarin verslaafden nog volop in portieken sliepen. Die doelgroep wordt echter al weer jaren in gespecialiseerde Domushuizen opgevangen. ’’In De Klomp zitten nu mensen met zogeheten ‘multi problematieken’: psychiatrische ziektebeelden, gecombineerd met lichamelijke problemen en verstandelijke beperkingen’’, antwoordde Van Zutphen op vragen van Hannie Heine (CDA).

Wijsheid
Over verplaatsing wil Van Zutphen in dit stadium niet speculeren. De gemeente gaat eerst in gesprek met hulpverleners, politie, omwonenden en andere  betrokken partijen om te kijken wat wijsheid is.  De Klomp is overigens niet overbevolkt, zoals vergelijkbare voorzieningen in andere centrumgemeenten. Sinds 2015 wordt waar mogelijk voorkomen dat mensen die zonder veel problemen bij de geestelijke gezondheidszorg terechtkunnen, een beroep doen op De Klomp.