Elfde jongen gered uit grot Thailand

Print
Elfde jongen gered uit grot Thailand

Duikers aan het werk in het grottencomplex Afbeelding: Thai Navy Seal

Reddingswerkers in Thailand hebben dinsdag nog eens drie jongens uit de ondergelopen grot in het noorden van het land gehaald.

Zondag konden de eerste vier met veel moeite uit de grotten worden geloodst, maandag werden er nog eens vier gered.

Jongens maken het goed
De eerste acht geredde voetballers maken het volgens de autoriteiten goed. Ze lopen rond hun bed en kunnen weer normaal eten.

De vier jongens die als eersten uit de grot werden gehaald, variëren in de leeftijd van 14-16 jaar. De tweede groep betreft jongens tussen de 12 en 14 jaar, zo heeft het Thaise ministerie van Volksgezondheid bekend gemaakt. De tweede groep geredde jongens bleek flink onderkoeld, maar maakt het nu weer goed. 

Infecties
Hoewel bij geen van hen koorts is vastgesteld, worden de jongens wel op infecties onderzocht. De autoriteiten zijn onder meer bang voor rabiës, ook wel hondsdolheid genoemd, wat overgebracht kan worden door vleermuizen. Maar volgens de jongens hebben ze geen dieren in de grotten gezien.

Pas als ze helemaal gezond blijken, mag familie bij ze op bezoek. Nu konden familieleden de jongens alleen nog vanachter glas bezoeken. De jongens moeten zeker zeven dagen in het ziekenhuis blijven.

De groep kwam twee weken geleden vast te zitten in de grot doordat water na hevige regenval de uitgang blokkeerde.

Tesla-baas Elon Musk kwam maandag persoonlijk naar de grot in Thailand om een mini-onderzeeër af te leveren, die mogelijk kan helpen bij de redding van de jongens. Of het apparaat gebruikt wordt is niet duidelijk, maar volgens de miljardair kan het ook in de toekomst gebruikt worden bij reddingsacties.

 

Een bericht gedeeld door Elon Musk (@elonmusk) op