College Venlo werkt mee aan opvang arbeidsmigranten

Print
College Venlo werkt mee aan opvang arbeidsmigranten

Arbeidsmigranten aan het werk op een aspergeveld in Kelpen-Oler. Afbeelding: John Peters

Venlo - Het gemeentebestuur van Venlo wil meewerken aan het realiseren van een grootschalige opvang van arbeidsmigranten en een uitvaartcentrum met herdenkingspark rond klooster Albertushof.

Het voornemen bestaat om deze activiteiten te combineren op een negen hectare groot terrein dat nu nog eigendom is van de zusters dominicanessen. WerkConsult Beheer uit Ommel wil het kopen en vervolgens deels verkopen aan Uitzendbureau Verbeek in Velden. Het bedrijf wil 192 woningen realiseren, waar per woning vier mensen tijdelijk kunnen verblijven. In totaal gaat het om maximaal 768 buitenlandse werknemers.  

Ongewenst
Burgemeester en Wethouders wijzen erop dat binnen de gemeentegrenzen één plek is waar veel arbeidsmigranten worden gehuisvest: camping Maasvallei Oost. De opvang op een recreatiepark is ongewenst en moet per 1 januari 2020 beëindigd zijn. De arbeidsmigranten zijn werknemers van Verbeek. Samen met de gemeente is gezocht naar alternatieve locaties. De Albertushofweg komt, volgens het college, ‘als meest geschikt naar voren’.

Vanwege de hoge investeringen heeft Verbeek gevraagd of de woningen langer dan tien jaar kunnen blijven staan. B en W zijn bereid dat te regelen. Dat betekent dat de woningen de status krijgen van ‘permanente locatie voor tijdelijk verblijf’. De eerste tien jaar mogen er alleen arbeidsmigranten wonen. Daarna kunnen er ook andere doelgroepen tijdelijk terecht, zoals studenten.

Uitvaartcentrum en herdenkingspark
Het noordelijk deel van het kloosterterrein tussen de bedrijventerreinen Noorderpoort en Veegtes wordt uitvaartcentrum en herdenkingspark. WerkConsult wil er tevens een resomeercentrum bouwen; het lichaam van een overledene wordt in een vloeistof gelegd, waarna het binnen drie uur ontbindt. WerkConsult verwacht dat de techniek volgend jaar in Nederland wordt toegestaan.

B en W benadrukken dat het een ‘ingrijpend plan’ is, dat zij slechts een principe-uitspraak doen en dat de procedure pas start als aan enkele voorwaarden zijn voldaan.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen