Alle voetballertjes en coach gered uit grot Thailand

Print
Het hele voetbalteam dat ruim twee weken vast heeft gezeten in een grot in Thailand is gered. Dinsdag werden de laatste vier voetballertjes en hun coach door de duikers uit de grot gehaald.

De leden van het jeugdvoetbalteam kwamen ruim twee weken geleden vast te zitten, na een uitje naar de grotten.

Stretchers
De dinsdag geredde jongens werden op stretchers uit de grot gedragen en weggebracht. Media maakten al vroeg melding van een ambulance die bij de grot vertrok. De jongens zouden voor de duik medicatie hebben ontvangen om hen te helpen ontspannen. Bij de finale van de reddingsmissie, die om 10 uur lokale tijd begon, waren negentien duikers betrokken.

Heikele klus
Hevige regenval, en de daarmee gepaard gaande vloedgolf aan water, dreef het team op zaterdag 23 juni steeds verder de gangen in. Een internationaal team van reddingswerkers en Thaise Navy Seals wist de jongens na elf dagen te bereiken.De jongens en hun coach zaten zo’n vier kilometer van de ingang van het complex in een grotkamer die bekendstaat als Pattaya Beach. Ze daarvandaan krijgen bleek echter een heikele klus, omdat veel van de jongens niet kunnen zwemmen.

Gedurende een aantal dagen werd gewerkt aan een plan de jongens heelhuids door de ondergelopen gangen te krijgen. Zuurstoftekort in de grot en mogelijk nieuwe regenval brachten de operatie het afgelopen weekend in een stroomversnelling.

Veiligheidsmaatregelen voor toeristen
De premier van Thailand kondigde dinsdag aan dat er maatregelen worden getroffen om de veiligheid te garanderen van toeristen die, na alle media-aandacht, de grot willen bezoeken."In de toekomst zullen we de in- en uitgang van de grot in de gaten houden'', sprak Prayuth Chan-ocha. "De grot is wereldberoemd geworden. We zullen verlichting in de gangen plaatsen en borden aanbrengen."

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen