Van Bommel eist meteen hoge intensiteit bij PSV

Print
Van Bommel eist meteen hoge intensiteit bij PSV

PSV trainde dinsdag voor het eerst in Verbier, Zwitserland. © Afbeelding: AD/Rik Elfrink

Mark van Bommel is begonnen aan zijn eerste trainingskamp als hoofdtrainer van PSV. Het berglandschap van het Zwitserse Verbier inspireert hem meteen bij zijn trainingsvormen. "Gele ploeg, jullie verdedigingslinie moet als de Himalaya zijn."

Een paraglider zweeft geroutineerd tussen twee bergkammen door. In de stoeltjeslift van Le Chable naar Verbier genieten wandelaars van het zonnetje. Over het trainingsveld schalt de stem van de Maasbrachtenaar.

Intens
Hij is net bezig met de uitleg bij een oefenvorm. Twee teams van vier man spelen in een kleine ruimte tegen elkaar. Ze moeten proberen de bal tussen de linie van de ander door te passen naar twee denkbeeldige spitsen. Die kunnen op twee kleine doeltjes scoren.

Geoefende voetbalvolgers herkennen de vorm meteen: Dit is Atlético Madrid onder Diego Simeone. En zo fanatiek als ze ‘m in Madrid spelen, zo gaat het hier ook. Van Bommel hoor je voortdurend. Hij praat, corrigeert, moedigt aan en eist dat alles snel gaat en met hoge intensiteit. Hup, daar legt hij het spel weer even stil. Zegt: "Geel, het is niet de bedoeling dat je met jullie met vier man vlak op één lijn blijven staan. Nee, jullie verdedigingslinie moet zijn als de Himalaya. Met de ene speler die ietsje meer naar voren staat dan de ander. En zo schuif je onderling steeds vooruit en achteruit, en vorm je als het ware een bergketen die lastig valt te beklimmen.''

Nieuw tijdperk
Na vijf jaar onder Phillip Cocu begint PSV aan een nieuw tijdperk onder een andere coach. Ook weer een kind van de club en iemand die als speler successen vierde in de internationale top. Een jonge trainer die net zo gebrand is op winnen. Maar Van Bommel brengt met een extroverter karakter mee en op sommige punten ook andere opvattingen over voetbal. Kort gezegd wil Van Bommel extremer dan Cocu wedstrijden vanuit balbezit domineren en dat begint dus achterin, met een laatste linie die zo veel mogelijk vooruit verdedigt.

Zo’n twee uur duurt de eerste ochtendtraining van een trainingskamp van tien dagen. Waarbij de eerste oefenvorm van Atlético beetje bij beetje wordt uitgebreid en doorvertaald naar de ruimte van een heel voetbalveld.

Informatie
Na de training nemen ook de spelers de stoeltjeslift omhoog, voor een tochtje van 10 minuten naar het hotel. Van Bommel denkt onderweg alweer na over de middagsessie. "Je wilt als nieuwe trainer zo snel mogelijk zoveel mogelijk informatie kwijt aan je groep," zegt hij.

Benieuwd hoe snel ze zijn manier van spelen zullen oppikken. Want okee, PSV heeft – tussen aanhalingstekens – de luxe dat het niet al eind juli voorronden Champions League speelt zoals Ajax. Maar op 4 augustus is al wel de Cruijff-Schaal, thuis tegen Feyenoord. En die wint Van Bommel natuurlijk het liefst meteen.