Omroep Reindonk klopt aan in Venlo

Print
Omroep Reindonk klopt aan in Venlo

De opnamestudio van Omroep Venlo Afbeelding: Archief De Limburger

Venlo - Omroep Reindonk en Omroep Venlo onderzoeken samenwerking. Dit najaar moet duidelijk zijn of en hoe deze vorm gaat krijgen.

Omroep Reindonk en Omroep Venlo onderzoeken of het haalbaar is per 1 januari verregaand met elkaar te gaan samenwerken. De omroep uit Horst aan de Maas heeft vanwege de eigen financiële situatie aangeklopt in Venlo. Beide omroepen werken momenteel aan een businessplan dat dit najaar klaar moet zijn.

Professionaliseren
Volgens voorzitter Arie Stas van Reindonk staat zijn organisatie momenteel voor de keuze: weer volledig een vrijwilligersomroep worden of professionaliseren. "En wij willen de sprong voorwaarts maken", zegt Stas. "Eigenlijk wilden we per 1 januari al een grotere streekomroep vormen met zes Noord-Limburgse zenders, maar dat proces heeft vertraging opgelopen. Onze bedoeling is om nu al samen met Omroep Venlo het spits af te bijten."

Reindonk was eerder dit jaar genoodzaakt om te bezuinigen en besloot toen afscheid te nemen van hoofdredacteur Gerard Pansier.

Voordelen
Directeur Evert Cuijpers van Omroep Venlo laat weten dat hij positief tegenover het voorstel van Reindonk staat. "Wij hebben altijd zeer prettig en constructief contact met Reindonk. Uit het businessplan moet blijken wat voor voordelen dit biedt. Het zal in ieder geval niet ten koste gaan van Omroep Venlo."

Zowel Stas als Cuijpers wil niet vooruitlopen op een fusie. Beiden zeggen dat uit de gesprekken moet blijken voor welke organisatievorm gekozen wordt. Het nieuwe gemeentebestuur in Horst aan de Maas heeft in het coalitieakkoord opgenomen dat het de subsidie aan Reindonk wil aanpassen - lees verhogen - als beide partijen een deugdelijk businessplan, behoefteonderzoek en een kijk- en luisteronderzoek opleveren.

Kwaliteitsimpuls
Volgens Cuijpers zijn de lokale omroepen in Gennep, Bergen, Peel en Maas en Venray op de hoogte gesteld van de gesprekken tussen Reindonk en Omroep Venlo. Alle zes de omroepen praten na de zomer verder over de vorming van een gezamenlijke streekomroep. Bedoeling is dat in Nederland 80 van zulke organisaties ontstaan om de lokale omroepen een kwaliteitsimpuls te geven.