Heeft de Heerlense vishandel Bosten de beste haring van Limburg?

Print
Heeft de Heerlense vishandel Bosten de beste haring van Limburg?

Emmy en Roger Bosten kijken toe hoe Tanja een haring verorbert. Afbeelding: Paul Dolhain

Heerlen - Vishandel Bosten is een begrip in Heerlen. De Heerlense familie startte in 1945 met de viszaak. De eerste 55 jaar stonden vader en moeder Bosten op de markt en sinds zoon Roger samen met zijn vrouw Tanja de scepter zwaait ruilden ze de marktwagen in voor een bedrijfspand. Waar ze eerst 16 jaar op de Promenade zaten, zijn ze sinds 2017 gevestigd aan de Honigmannstraat onder de naam Bosten Sea Food. Nu dingen ze mee in de strijd om de beste haring van Limburg.

Ze doen mee aan de Nationale Haringtest, nee niet die van het AD. “Daar hebben we lang geleden ook eens aan meegedaan”, lacht Roger Bosten. “Al was destijds ook al duidelijk dat de top 10 vast stond.” Het AD stopte vorig jaar met de test omdat een van de keurmeesters nauwe contacten had met een visleverancier die haring leverden aan de top van de lijst. “Deze test wordt uitgevoerd door de Vereniging van Nederlandse Visspecialisten”, vertelt Tanja trots. “We mochten ook zelf weten of we meededen, al wisten we niet aan welke voorwaarden we moesten voldoen”, vult Roger aan.

Hoogste score
Maar liefst 852 viszaken door heel het land deden mee en daar zijn nu nog 38 vishandels van over. Per provincie bleven de zaken met de meeste stemmen en de hoogste score over. Voor Limburg zijn dat Vishandel Molenaar uit Echt, met een score van 9,43 en Vishandel Bosten met een 9,63. Eigenlijk is Bosten dus al de beste? “Mooi toch?”, lacht Tanja. Tijdens de eerste ronde ging het om de publieksstemmen, nu gaat het anders. Op locatie worden smaaktesten afgenomen bij vaste klanten én toevallige passanten. De visspecialist die daarbij in zijn provincie het hoogste gemiddelde cijfer scoort, wordt op maandag 17 september in Utrecht bekendgemaakt. “We krijgen nu bezoek van een Mystery Guest, die ook let op de temperatuur, de presentatie en de uitstraling van de zaak”, zegt Roger.

De haringen worden al sinds jaar en dag gefileerd door moeder Emmy die nog steeds actief is in de zaak. Vanaf dinsdag tot en met zaterdag glijden de haringen door haar vingers. “Ze hebben nu een ideaal vetpercentage, 18 tot 19 procent, zo vinden wij hem hier het lekkerst”, vertelt Roger. “Door het hele land eten ze haring anders, daarom ga ik altijd zelf naar Katwijk, voor de beste kwaliteit.” Hoe eten Tanja en Roger hun maatje eigenlijk het liefste? “Gewoon aan de staart, zonder ui”, klinkt het in koor. “Dan proef je de haring het beste en is de nasmaak het lekkerste.”

Compliment
Wat de uitslag ook zal worden, het echtpaar is al tevreden. “Dit is een compliment voor ons team. We koesteren onze kwaliteit, daar knokken we hard voor”, zegt Tanja. En moeder Emmy gaat onverstoord door met het fileren van maatjes. “De opvolging staat al klaar. Onze twee zoons, Jeroen en Stan helpen al mee”, constateert Roger tevreden.

Op vrijdag 13 of zaterdag 14 juli, komen de inspecteurs langs bij de Heerlense vishandel. Wie weet wordt uw mening dan ook wel gevraagd?