Scheur in beton: bewoners flat Valkenburg mogen balkon niet op

Print
Scheur in beton: bewoners flat Valkenburg mogen balkon niet op

Afbeelding: De Limburger/Harry Heuts

Valkenburg / Walem - Op last van de gemeente Valkenburg mogen de bewoners van de flat aan de Dr. Erensstraat in het centrum hun balkons niet meer op.

Uit een eerste inspectie blijkt dat één van de balkons in slechte staat verkeert. Voor alle zekerheid zijn ook de overige balkons voorlopig tot verboden terrein verklaard. 

Betonrot
De exacte oorzaak is nog niet bekend. Maar secretaris Frédéric Lebouille van de Vereniging van Eigenaren is er van overtuigd dat om betonrot gaat: "Waarschijnlijk zit ergens een scheurtje, waardoor vocht naar binnen is gedrongen en de bewapening heeft aangetast." 

Dinsdag of woensdag weten de bewoners meer. Inspecteurs komen vandaag terug om alle balkons te onderzoeken. "Misschien hebben we geluk en beperkt het zich tot dat ene balkon", zegt Lebouille. "Maar voor hetzelfde geld moet de zaag erin." De Vereniging van Eigenaren heeft onlangs al om een inspectie van de balkons gevraagd. "We zijn daartoe verplicht omdat de flat van vóór 1970 dateert", legt Lebouille uit. "Elders in het land zijn problemen gesignaleerd met balkons uit die tijd. Daarom moeten zij overal gecontroleerd worden."

Brok
Onlangs heeft een van de bewoners een scheurtje ontdekt in zijn balkon. Dat blijkt inderdaad niet in orde te zijn. Daarop is vervolgens ook het onderzoek van de andere balkons versneld. Het gaat in totaal om achttien appartementen. Het slechte balkon is meteen gestut. "We willen uiteraard voorkomen dat een brok beton losschiet en naar beneden valt", zegt Lebouille. "Onder de flats zijn zes winkels. Je moet er niet aan denken dat een van de klanten dat op zijn hoofd krijgt als die toevallig onder het balkon door loopt."

Voor de bewoners is het verbod om de balkons te betreden volgens Lebouille geen ramp. "De balkons zijn maar klein en liggen op het noorden", zegt hij. "Je hebt daar dus toch geen zon. Ik woon hier zelf nu tien jaar, maar ik heb nog nooit iemand op dat balkon zien zitten."

In feite zijn het vluchtroutes, legt Lebouille uit: "Als de trappenhuizen aan de achterzijde geblokkeerd zijn, kun je daar in noodsituaties op de brandweer wachten."