Twaalfjarige stak buurman in Venlo neer

Print
Twaalfjarige stak buurman in Venlo neer

Foto ter illustratie. Afbeelding: De Limburger

Venlo - Een twaalfjarige jongen uit Venlo blijkt op maandagavond 11 juni bij een ruzie in Venlo zijn buurman met een aardappelmes te hebben neergestoken. Dat is duidelijk geworden uit opnames van bewakingscamera’s in de Pieter Breughelstraat.

Advocaat Naher Birrou, die de tiener bijstaat, bevestigt dat te zien is dat de jongen zijn 55-jarige buurman heeft gestoken. De jongen is diezelfde avond opgepakt. Hij is inmiddels vanuit de jeugdgevangenis overgeplaatst naar een gesloten instelling.

Heftige ruzie
De politie heeft de beelden kort na de gewelddadigheden in beslag genomen. Bij de heftige ruzie waren de tiener, zijn 50-jarige moeder, zijn broer van 20 en een 55-jarige buurman betrokken. Op de opnames is te zien dat de vier in enkele minuten tijd onderling schieten, steken, schoppen en slaan.

Aanleiding zou een dode muis zijn geweest die de 55-jarige man in zijn tuin had gevonden. Hij dacht dat zijn buren die over de schutting hadden gegooid. Bronnen rond het politieonderzoek zeggen echter dat "er al langer veel speelt. Wellicht wordt dat tijdens de rechtszaak duidelijk.”

Noodweer
Volgens advocaat Birrou wilde de twaalfjarige knaap zijn moeder beschermen en heeft hij uit noodweer gehandeld. Birrou: "Een jongen die nog in groep acht van de basisschool zit, steekt iemand natuurlijk niet uit het niets neer. De jongen dacht dat de man een wapen had. Blijkbaar heeft hij gestoken om zichzelf en zijn moeder te beschermen.”

Op de bewakingsbeelden is te zien dat de tiener achter zijn moeder vanuit hun woning de straat oprent. Ze komen daar oog in oog te staan met de buurman. Die heeft, zo is ook op de beelden te zien, kort tevoren agressief en dreigend bij hen aan de deur gestaan.

Twee gewonden
De opnames tonen, volgens meerdere bronnen, ook dat de vrouw een groot mes in haar handen heeft als ze uit haar huis komt. Dat mes valt op straat. Vervolgens probeert haar buurman met veel geweld te verhinderen dat ze het opraapt. In het tumult steekt de tiener op hem in. De neergestoken en hevig bloedende man schiet even later vanachter een schutting twee keer op de twintigjarige broer van de jongen.

De twee gewonden zijn die avond opgenomen in het ziekenhuis. Ze zijn daaruit ontslagen en zijn allebei op vrije voeten. De rechters oordeelden dat de buurman uit noodweer heeft gehandeld toen hij zijn wapen gebruikte. Het voorarrest van de moeder is met negentig dagen verlengd.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →