LVO-bestuurder Postema stopt als fractievoorzitter PvdA

Print
LVO-bestuurder Postema stopt als fractievoorzitter PvdA

Afbeelding: ANP

André Postema legt zijn functie als fractievoorzitter van de PvdA in de Eerste Kamer neer. Hij blijft wel aan als senator voor zijn partij.

De LVO-bestuurder ligt al een poos onder vuur vanwege het examendebacle bij VMBO Maastricht. 

Conflict
Postema stopt nu als fractievoorzitter van de PvdA in de Eerste Kamer omdat zijn positie in zijn eigen fractie ter discussie was komen te staan. De bestuurder zegt te willen voorkomen dat zijn fractie 'onderling in conflict raakt'. "Ik heb daarom vandaag besloten mijn fractievoorzitterschap per direct neer te leggen", schrijft hij in een verklaring

Ploumen
Niet alleen in zijn eigen fractie, maar ook elders in de partij klonk al langer kritiek. Zo vroeg zijn partijgenote Lilianne Ploumen, Tweede Kamerlid voor de PvdA, partijleider Lodewijk Asscher onlangs om Postema weg te sturen. Haar bericht lekte, naar eigen zeggen per ongeluk, uit via WhatsApp.

Gescheiden
In zijn verklaring stelt Postema nadrukkelijk dat hij zijn functie bij LVO los ziet van zijn rol bij de PvdA. "Ik heb het lidmaatschap van de Eerste Kamer en mijn hoofdfunctie altijd gescheiden gehouden en zal dat blijven doen. Het is de enige manier waarop wij als Senatoren kunnen functioneren en ook de enige manier om de Senaat een eigenstandige positie te laten behouden in het Nederlandse parlementaire stelsel."

Na de zomer wordt bepaald wie Postema op zal volgen als fractievoorzitter. Vice-fractievoorzitter Esther-Mirjam Sent neemt tot die tijd de honneurs waar.