Schinnen wil vaart zetten achter ontmanteling voetbalclub Amstenrade

Print
Schinnen wil vaart zetten achter ontmanteling voetbalclub Amstenrade

Protest bij de voetbalclub Afbeelding: Rob Oostwegel

De actie van VV Amstenrade tegen het vertrek naar Oirsbeek gaat nog door. De ledenvergadering van 20 juli beslist definitief over de toekomst van de club.

De gemeente Schinnen beslist woensdag of het daarop gaat wachten. De gemeente wil vaart zetten achter de ontmanteling van de voetbalaccommodatie op de Gijselaar om het nieuwe terrein van VV Amstenrade in Oirsbeek op tijd voor het nieuwe seizoen af te hebben.

Gesprek
Een pittig gesprek dinsdagavond tussen het bestuur van de voetbalclub en de gemeente heeft geen nieuwe standpunten opgeleverd. "Ze hebben ons niet kunnen uitleggen waarom dit goed is voor Amstenrade en de club", zegt voorzitter Harrie Geurten. Hij heeft de gemeente een paar dagen tijd gevraagd om de protestactie op het voetbalterrein aan de Gijselaar op zijn beloop te laten. ‘Een geweldig initiatief’ noemt hij de circa vijftien tenten die op het terrein zijn opgesteld en waarin wordt overnacht.

Lees ook: Protestactie tegen ontmanteling voetbalclub, graafmachines maken rechtsomkeert

Projectleider Peter Crijns van het plangebied Gijselaar heeft het clubbestuur dinsdag uitgelegd dat al in 2008 besloten is dat VV Amstenrade zou verhuizen en dat daarnaast voor een invulling van de Gijselaar is gekozen met woningen, een nieuw zorgcentrum van Cicero Zorggroep, een nieuwe basisschool, gemeenschapshuis en bibliotheek. "De invulling van de Gijselaar en de verhuizing van de voetbalclub staan los van elkaar."

Niet de opdracht
Crijns bevestigt dat er in theorie wel ruimte zou zijn voor de voetbalclub, "maar dat is niet het kader, dat was niet de opdracht." Ondanks alle protesten uit het dorp, van een wethouder in Nuth en van de gemeenteraad van Onderbanken heeft Schinnen de geplande verhuizing van de club geen enkel moment heroverwogen.

Crijns heeft de club dinsdag nogmaals gewezen op de prachtige locatie die op haar wacht in Oirsbeek. De protesten vindt de gemeente zeer begrijpelijk, gezien de emoties, maar ook verrassend omdat de gemeente en club vele malen met elkaar om de tafel hebben gezeten. "De vraag waar de reuring opeens vandaan komt is moeilijk te beantwoorden", zegt wethouder Roy van der Broek.

Instemming
Volgens Crijns gaat de leefbaarheid van Amstenrade niet achteruitgaat met het vertrek van de club. "Tijdens de inloopavond over de Gijselaar was er opmerkelijk veel instemming over het plan. Er komt met alle nieuwe voorzieningen en de verbeterde verkeerssituatie ook veel leefbaarheid terug."

De tenten op het voetbalterrein zijn in de nacht van dinsdag op woensdag blijven staan. Dinsdag hebben de voetballers voorkomen dat vrachtwagens de kunstgrasmatten oplaadden. Die worden niet zoals de gemeente eerder meldde in Oirsbeek hergebruikt, maar volledig gescheiden en gerecycled.