Thaise grot kort na reddingsoperatie volgelopen met water

Print
Thaise grot kort na reddingsoperatie volgelopen met water

Thaise Navy Seal duikers aan het werk tijdens de voorbereiding op de evacuatie van de 12 jongens en hun coach. Afbeelding: Thai Navy Seal

De redding van de Thaise voetballertjes is maar net goed gegaan: kort nadat de laatste kinderen en hun coach waren geëvacueerd, begaf een waterpomp het. Hierdoor steeg het water snel en werden enkele reddingswerkers bijna ingesloten.

De duikers waren na de redding van het voetbalteam nog in de grot bezig om hun apparatuur op te ruimen, toen het water plots begon te stijgen. Twee van de kamers die eerder waren leeggepompt begonnen zich nu weer te vullen met het water. De reddingswerkers bevonden zich nog op anderhalve kilometer van de uitgang. Iedereen is uiteindelijk veilig buitengekomen.

De pomp had de afgelopen week continu aangestaan. Om de Thaise jongens uit de grot te redden, moesten er honderden miljoenen liters water worden weggepompt. Nu de pomp het begeven heeft, zijn er honderden luchtflessen achtergelaten in de grot.

Goede gezondheid
De twaalf jongens en hun coach zijn in drie dagen allemaal uit de grot gered. Ze maken het nu goed, aldus artsen uit het ziekenhuis waar ze naartoe gebracht waren. "Ze zijn allemaal in goede lichamelijke gezondheid en hebben geen koorts of ernstige infectie. Slechts drie hebben een lichte longontsteking." De goede gezondheid van de jongens zou verklaard kunnen worden doordat ze dicht bij elkaar gebleven waren en elkaar continu geholpen hebben. 

Lees ook: Alle voetballertjes en coach gered uit grot Thailand

De voetballers en hun coach zijn de afgelopen twee weken verzwakt en vermagerd: ze vielen allemaal zeker twee kilo af. Ze worden daarom nog even in quarantaine geplaatst uit vrees voor infecties. Familie die langs wilt komen moet achter glas blijven staan. Toch maken ze het naar omstandigheden goed, al riskeren ze nu een 'dubbele psychische klap' door alle aandacht die ze krijgen.