'Zaak Van Rey gebaseerd op foute berekeningen en onjuiste aannames'

Print
'Zaak Van Rey gebaseerd op foute berekeningen en onjuiste aannames'

Afbeelding: AD

De vordering van justitie van bijna drie ton op Jos van Rey is gebaseerd op foute berekeningen en onjuiste aannames. Dat stelde advocate Gitte Stevens tijdens de regiezitting in de pluk-ze-zaak.

Zij pleit voor het aanstellen van een onafhankelijk financieel deskundige. Ook wil ze nog een twintigtal getuigen horen over de giften die zij in de ogen van justitie aan Van Rey hebben gedaan. Er is geen sprake van wederrechtelijk voordeel of toename van vermogen, meende Stevens. Als voorbeeld haalde ze donaties van bedrijven aan campagne-bv Liba aan. "Die waren bestemd voor de VVD, niet voor Van Rey.’

Lees ook: Justitie ‘plukt’ Van Rey, Van Pol buiten schot

Giften
Bij het berekenen van de giften in de vorm van door projectontwikkelaar Van Pol betaalde reizen en diners slaat justitie de plank helemaal mis, betoogde de advocate. Zo zijn dinerkosten alleen als gift aan de politicus toegeschreven, terwijl veel  meer mensen aanzaten. Van Rey zelf ziet de ontnemingsprocedure als wraakactie. "De vordering kwam vier weken na het verschijnen van mijn voor het OM niet positief boek."

September
In september beslist de rechtbank over de onderzoekswensen. Waar de wegens omkoping veroordeelde Van Rey de strijd met justitie voortzet heeft oud-VVD-wethouder Tilman Schreurs geschikt.

Straf
Van Rey werd vorig jaar in hoger beroep veroordeeld tot een jaar voorwaardelijke gevangenisstraf. Hij zou giften hebben aangenomen van zijn vriend Piet van Pol, die projecten voor de gemeente realiseerde. Daarnaast is hij veroordeeld voor onder meer het lekken van vertrouwelijke informatie uit de sollicitatieprocedure voor een nieuwe burgemeester in Roermond.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje