Mestfraude in Limburg: 14 miljoen euro in beslag genomen

Print
Mestfraude in Limburg: 14 miljoen euro in beslag genomen

Foto ter illustratie. Afbeelding: iStock

Justitie heeft vanwege een lopend onderzoek naar mestfraude voor veertien miljoen euro beslag gelegd bij drie bestuurders van het in Venlo en Ysselsteyn gevestigde bedrijf Bela Group.

Het gaat om drie woningen in Nederland en een villa in Spanje. Ook is beslag gelegd op bankrekeningen en vorderingen van de bestuurders en hun eigen bedrijven. Volgens algemeen directeur Dick Kroot van Bela Group is geen beslag gelegd op rekeningen van het bedrijf zelf.

Het Openbaar Minsterie (OM) vermoedt dat er sinds 2013 drie keer zoveel afval en mest door de bio-vergistingsinstallatie van Bela is gegaan. Deze installatie bevindt zich aan de Kempkensberg in Ysselsteyn.

Schadelijke stoffen
Volgens justitie is de mest, die niet aan de regels voldeed en schadelijke stoffen kon bevatten, vervolgens verkocht aan de land- en tuinbouw.

Voor het opwekken van duurzame energie in de vergister kreeg het bedrijf miljoenen euro’s subsidie van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Onderzoek
Uit voorlopige berekeningen van het Openbaar Ministerie (OM) zou blijken dat door te handelen in strijd met de vergunning en te frauderen met subsidies er veertien miljoen euro is verdiend.

De bestuurders worden er door justitie van verdacht leiding te hebben gegeven aan de strafbare gedragingen van het bedrijf. Een woordvoerder van justitie laat weten dat het lopende onderzoek nog niet is afgerond.

Algemeen directeur Dick Kroot van Bela ontkende eind vorig jaar tegenover De Limburger dat zijn bedrijf zich schuldig heeft gemaakt aan mestfraude. Hij laat woensdagmiddag weten dat hij niet inhoudelijk op de beslaglegging kan reageren, omdat Bela nog niet officieel in staat van beschuldiging is gesteld door justitie.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen