Wespenoverlast groter dan normaal in Limburg

Print
Wespenoverlast groter dan normaal in Limburg

Afbeelding: Istock

Door het aanhoudende warme weer groeien de wespennesten harder dan normaal. Het aantal meldingen van overlast is een stuk groter dan anders.

Het aantal meldingen van mensen die overlast ondervinden van wespen ligt momenteel twee keer zo hoog als normaal, stelt Gert-Jan Vermeulen van GJ Plaagdierbescherming uit Swolgen. Het regent bij hem telefoontjes van inwoners uit Noord- en Midden-Limburg en Brabant die zich geen raad weten met een wespennest. "Ik krijg dagelijks tussen de tien tot vijftien meldingen. Dat heb ik de laatste jaren nog nooit meegemaakt", zegt Vermeulen. Hij probeert de mensen uiterlijk binnen twee dagen te helpen.

Poeder
Door het aanhoudende warme weer ontwikkelen de nesten van wespen zich sneller dan normaal, zegt bioloog Arnold van Vliet van Wageningen Universiteit (WUR). Bovendien bestaat de indruk dat er meer nesten zijn. "Wespen zijn koudbloedige dieren, die gedijen onder deze omstandigheden", stelt Van Vliet.

Het valt Vermeulen op dat nogal wat wespennesten zich bevinden op plekken waar bewoners er last van ondervinden zoals bij deuropeningen of in spouwen van muren. Als hij een wespennest verwijdert, spuit hij er een poeder in, een professioneel middel dat de particulier volgens hem niet mag gebruiken. Het werkt in op het zenuwstelsel van de wespen. "Maar als er geen gevaar is voor de omgeving, laat ik het nest liever ongemoeid. Wespen zijn ook nuttig. Wespen ruimen bijvoorbeeld ook tal van schadelijke insecten op in de tuin.’

Limonadewespen
De overlast van wespen op het terras en bij de barbecue valt vooralsnog mee. Vermeulen noemt het echter aannemelijk dat die overlast later in de zomer ook groter is dan anders, gewoonweg omdat er meer nesten zijn. De kans is ook aanwezig dat die overlast zich iets eerder dan normaal voordoet, omdat de nesten zich snel ontwikkelen.

De zogeheten limonadewespen, die het onder meer op zoetigheid op terrassen hebben voorzien, duiken vaak rond augustus op als de werksterwespen niet meer nodig zijn in de nesten om de larven te voeden. Ook Van Vliet voorziet die extra overlast over enige tijd. "Het zal echter ook afhangen van het weer tegen die tijd." Flinke hoosbuien kunnen het aantal wespen flink decimeren; veel wespen hebben hun nest onder de grond.