Sport- en recreatiepark Nederweert: 'Aanpak Merefeldia hard nodig'

Voorkeursmodel voor de sport- en recreatiezone Nederweert.© CrooneBuro5

Een aantrekkelijk en goed bereikbaar sport- en recreatiepark in Nederweert. Donderdagavond wordt een ontwerp toegelicht. Voor voetbalclub Merefeldia begint de tijd te dringen.

Pieternel Kellenaers

De stichting Bengele Beweegt wil een mooi sportpark, de stichting Uijtwijck wil grenzend aan de woonwijk een mooi park op het oude OLS-terrein. "Al gauw bleek een integrale aanpak meerwaarde te hebben voor beide stichtingen", vertelt voorzitter Niek Creemers van de stichting Bengele Beweegt. Wensen en ambities van de verenigingen op het terrein zijn nu in een voorkeursscenario vervat.

ParkeerplaatsBehalve sporthal De Bengele waarin zes sportclubs onderdak hebben, zijn de tennisvereniging, voetbalclub Merefeldia en basisschool De Bongerd in de stichting Bengele Beweegt verenigd. Creemers: "Met name voor Merefeldia is aanpakken nodig. De velden zijn slecht en de accommodatie is dringend aan vervanging toe. De club telt bovendien 700 leden en is nog groeiende, onder andere door de toenemende belangstelling voor vrouwenvoetbal. Daarom zijn nu vijf grasvelden en twee oefenveldjes met kunstgras ingetekend." Drie in maquettes uitgewerkte scenario’s zijn nu uitgewerkt tot een voorkeursmodel. Daarin verhuist de parkeerplaats naar een voetbalveld waardoor bezoekers met de auto niet via de woonwijk hoeven te rijden. Voor fietsers wordt een route door het nieuwe park aangelegd, zodat die niet meer over de drukke Randweg-West naar de sportvelden hoeven te fietsen. Bovendien ontstaat zo een open verbinding tussen sporthal en het gebied richting Randweg-West. "Dat heeft een aantrekkende werking voor de mensen uit het dorp", zegt voorzitter Peter Willekens van de stichting de Uijtwijck. "Het idee is dat op het terrein een centrale ontmoetingsplek komt waar mensen ook gewoon wat kunnen komen drinken. De Bongerd krijgt een sociale wijkfunctie en het park vormt straks een buffer tussen de woonwijken en het landbouwgebied." Daar waar nu het parkeerterrein is, komen permanente velden voor beachsporten als volleybal en tennis. De tennisvelden verplaatsen in dezelfde richting zodat laagstaande zon geen spelbreker wordt.

FinancieelEen financieel plaatje is nog niet rond maar daar hebben Creemers en Willekens een goed gevoel over. Willekens: "Ondernemers hebben belangstelling voor de vestiging van een sportherstelbedrijf en een vernieuwend concept op fitnessgebied in het gebouw naast de toekomstige parkeerplaats. Als nou ook dat hotel er komt, zou dat mooi zijn. Dan kan FC Groningen hier komen trainen als ze tegen Roda moeten voetballen." Breed draagvlak onder alle organisaties binnen Bengele Beweegt is er in elk geval. Creemers: "Alleen de schutterij moet nog worden ingetekend."

In de kantine van RKSV Merefeldia wordt donderdagavond van 19.00 tot 21.30 uur de sport- en recreatiezone toegelicht.