Zuilen en fietsroutes in kader van einde WO I in Roosteren

Print
Zuilen en fietsroutes in kader van einde WO I in Roosteren

Afbeelding: iStock

Roosteren - Bij de grensovergang tussen België en Nederland wordt bij de Schansberg in Roosteren een herdenkingspaneel geplaatst. Dit in het kader van de herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog, in november honderd jaar geleden.

Aan de Duitse zijde, in de Westzipfel in Selfkant, komt eenzelfde paneel. "Daarop zien bezoekers wat er honderd jaar geleden, tijdens het einde van de Eerste Wereldoorlog hier is gebeurd. De terugtocht van honderdduizenden Duitse soldaten trok via het smalste stukje Nederland van Maaseik naar Duitsland", vertelt coördinator Birgitt Geuskens.

Route
"Op dit moment worden anekdotes uitgewerkt, foto’s gezocht en teksten samengesteld voor op de panelen. Hoe deze er precies uitzien, is nog onduidelijk."

Tussen de twee zuilen wordt een toeristische route uitgestippeld van zo’n 4,5 kilometer; de route van de Duitse soldaten. Bezoekers kunnen deze wandelen of fietsen. Onderweg worden bezoekers meegenomen terug in de tijd. Geuskens: "We proberen per dorp de geschiedenis in te kleuren."

De zuilen worden in november dit jaar geplaatst tijdens de festiviteiten rond de herdenking met het thema ‘Van ontwapening naar ontwapenend’.

Verbroedering
"We willen verbroedering uitdragen", vervolgt Geuskens. "Daarom doen alle drie de gemeenten uit drie landen ook mee. Kinderen spelen daarbij een bijzondere rol. Zij zullen een kunstwerk maken dat ook bij de grensovergang wordt geplaatst. Voor Nederland doen kinderen van de diverse scholen uit de voormalige gemeente Susteren en het Connect College mee."

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →