14-jarige Adul speelde cruciale rol bij reddingsoperatie Thaise grot

Print
14-jarige Adul speelde cruciale rol bij reddingsoperatie Thaise grot

Adul Sam-on. Afbeelding: AFP/RR

De 14-jarige Adul Sam-on werd als kind achtergelaten bij een baptistenkoppel, maar leerde daar wel Engels. Dat kwam hem goed van pas toen hij samen met zijn voetbalmaatjes vast kwam te zitten in het Thaise grottencomplex Tham Luang.

Omdat hij als enige het Engels beheerste, onderhield hij het contact met de duikers.

Straatarm
Abdul komt uit een straatarme regio in Myanmar. Daar had hij weinig kansen om iets van zijn leven te maken. Hij woonde er in een arme regio in de niet-erkende staat Wa, waar de plaatselijke guerrilla hem wellicht al op jonge leeftijd onder dwang zou inlijven. Degelijk onderwijs bestaat er niet en kinderen komen meestal in de drugshandel terecht. 

Zijn ouders lieten hem daarom op zesjarige leeftijd achter in Thailand bij een baptistenkoppel dat, zo hoopten ze, beter voor hun zoontje zou kunnen zorgen. En Adul deed het uitstekend. Hij bekwaamde zich in maar liefst vijf talen, waaronder ook Engels. De geliefde leerling blinkt bovendien ook uit in sport.

Cruciaal
Minder dan een derde van de Thaise bevolking begrijpt Engels, maar Adul spreekt het vloeiend. Dat was cruciaal toen Britse duikers de twaalf voetballertjes van voetbalploeg de Wilde Zwijnen en hun coach eindelijk vonden in het grottencomplex van Tham Luang aan de grens met Myanmar en Laos. 

Adul was de enige die zich in het Engels kon uitdrukken en kon communiceren met de reddingswerkers. Uiterst beleefd deed hij eerst een wai-groet, zoals hij op school altijd deed bij iedere leraar. Hij maakte meteen duidelijk dat de jongens vooral eten nodig hadden en hoe lang ze al probeerden te overleven. "Welke dag zijn we vandaag?", vroeg hij.

Na achttien dagen werden de laatste spelers en hun coach dinsdag bevrijd dankzij een gigantische reddingsoperatie van tientallen duikers, artsen, militairen en andere medewerkers.

Film
De onafhankelijke filmstudio Pure Flix heeft inmiddels laten weten het verhaal van de voetballertjes te gaan verfilmen. Het productiebedrijf staat bekend om zijn christelijke producties.

Dat dit verhaal geen katholieke invalshoek heeft, is volgens Scott geen probleem. "Het is niet nodig om een christelijke film te maken, het moet gewoon een inspirerende film zijn." Voor de film wordt 30 tot 60 miljoen dollar (25,6 tot 51,3 miljoen euro) uitgetrokken.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen