Ondanks hevig protest buurt toch twaalf omstreden villa's

Print
Ondanks hevig protest buurt toch twaalf omstreden villa's

Afbeelding: iStock

Ze gaan er toch komen, de twaalf omstreden stadsvilla’s bij het Maastrichtse wijkje Ravelijn. Alle verzet van de buurt ten spijt, ligt er een definitief plan van Mulleners Vastgoed op tafel voor bebouwing in het groene gebied tussen de Ravelijnstraat en de houtwal aan de Halvemaanstraat.

Lees ook: Protest tegen bouwplan bij Ravelijn Maastricht

Er ligt een definitief plan op tafel voor de bouw van twaalf vrijstaande stadsvilla’s tussen de houtsingel aan de Halvemaanstraat en de Ravelijnstraat, net ten zuiden van de Maastrichtse buurt Ravelijn.

De buurt kwam meermaals in het geweer tegen het voornemen van Mulleners Vastgoed om te gaan bouwen in het gebied dat vlak bij de Hoge Fronten ligt. Meer dan vierhonderd omwonenden tekenden een petitie om aan te geven dat ze het stukje stadsgroen, waar ooit de velden van voetbalclub Standaard lagen, niet wilden zien verdwijnen.

Groen
Maar het gaat toch door. Het definitieve plan ligt vanaf 20 juli officieel bij de gemeente ter visie. Het betreft twaalf ruime percelen - de kleinste heeft een oppervlakte van zo’n 800 vierkante meter - met woningen in twee of drie bouwlagen, met een plat dak en een maximale bouwhoogte van negen meter. Elke woning krijgt een inpandige garage en een brede oprit waar twee auto’s op passen. De woningen worden ontsloten via een nieuw aan te leggen eenrichtingsweg die alleen voor bestemmingsverkeer bereikbaar is via de Ravelijnstraat en het Erfprinsbastion. De nieuwe weg komt aan de andere kant uit op de Halvemaanstraat.

Er wordt in het bouwplan toch enigszins tegemoetgekomen aan de wensen van de buurt. Buiten de woonpercelen krijgt het hele gebied de bestemming ‘groen’. Volgens de gemeente Maastricht ligt de nadruk op ongecultiveerd groen en niet op een parkachtige invulling. De oude garageboxen op de hoek van het Erfprinsbastion en de Achtzaligheden worden op termijn gesloopt. Ook daar krijgt de natuur dan vrij baan. De houtwal aan de Halvemaanstraat blijft behouden.

Servatius
Omwonenden die het plan alsnog willen aanvechten, lijken weinig kans te maken. De gemeente wijst erop dat het bouwplan ruim binnen het bestemmingsplan past en dat het veel minder ingrijpend en omvangrijk is dan het oorspronkelijke plan van woningcorporatie Servatius, de vorige eigenaar van de grond.

Servatius had onder meer een aantal woontorens, een woonwagenlocatie en een flink aantal grondgebonden woningen voorzien in het gebied. Een jaar geleden besloot de woningcorporatie om de plannen niet door te zetten en werd de grond verkocht aan Mulleners Vastgoed.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →