Veilig honk voor veteranen in Brunssum waar ze hun verhalen kunnen delen

Print
Veilig honk voor veteranen in Brunssum waar ze hun verhalen kunnen delen

Remco Lust (links) krijgt gelukwensen en steun na de opening. Afbeelding: Luc Lodder

Brunssum - Een thuishaven voor oud-militairen. Hard nodig, vindt initiatiefnemer Remko Lust. Sinds woensdag heeft Brunssum een plek waar veteranen hun verhalen kunnen delen.

"Veteranen begrijpen elkaar zonder een woord. We hebben hetzelfde meegemaakt, weten wat de ander voelt. Dat gevoel kunnen oudgedienden hier delen, in hun eigen omgeving." Zo’n vertrouwde plek is volgens initiatiefnemer Remko Lust (44) hard nodig. "Iedere veteraan heeft een rugzakje, heeft dingen meegemaakt. Als hij of zij daarover wil praten kan dat hier."

Militairen die werden uitgestuurd naar verre landen om op een missie van de NAVO of de VN de wereld veiliger te maken zijn in eigen land lang miskend, memoreerde wethouder Hugo Janssen (Lijst Borger) bij de opening. Lust beaamt dat. Voor hem is de dag van de opening van het Military Meeting Point er ook een van dubbele gevoelens. Want op deze 11de juli is het precies 23 jaar geleden dat de Bosnische stad Srebrenica in Servische handen viel. Lust was er als Dutchbatter bij. Hij wil er weinig over kwijt, maar het is duidelijk dat de slag en de nasleep diepe indruk op hem hebben gemaakt. Zijn verhaal kon hij niet kwijt. "Ik voelde me geen veteraan. Dacht: dat zijn oude mensen, van de Tweede Wereldoorlog." Dat beeld wil Lust helpen bijstellen. "Als ik vertel dat ik veteraan ben kijken mensen vaak vreemd op. Er is wel meer aandacht voor jonge veteranen, maar nog niet genoeg."

In het ontmoetingscentrum komeal relatief veel jongere oudgedienden. De drempel is laag, ook omdat de ontmoetingsplek gelieerd is aan NAVO-basis Joint Force Command (JFC) zullen (oud-)militairen zich er sneller thuis voelen, denkt Lust.

De plek van de basis draagt ook bij aan het internationale karakter van het trefpunt. Dat internationale karakter is ook de reden dat Brunssum sinds drie jaar een eigen Veteranendag heeft (dit jaar op 15 september). Militairen (en oud-) van de JFC en de Awacs-basis Geilenkirchen mogen officieel niet meedoen met andere Nederlandse dagen voor oudgedienden. Hier mogen ze er wel bij zijn.

Het ontmoetingscentrum aan de Ouverbergstraat 1 in Brunssum is vrijdag 20 juli van 15.00 tot 21.00 uur open.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →