Bike Park Sittard nog steeds niet af

Print
Bike Park Sittard nog steeds niet af

Afbeelding: iStock

Sittard - De afwerking van het juni vorig jaar geopende Tom Dumoulin Bike Park in Sittard is vertraagd. Ook ligt er nog steeds geen plan voor de exploitatie van de ‘veilige wieleromgeving’ nabij het stadion van Fortuna Sittard.

De aanleg van het Bike Park heeft twee miljoen euro gekost. Er werd vaart gezet achter de werkzaamheden omdat de baan op tijd klaar moest zijn om de eerste editie van wielerevenement Hammer Series vorig jaar binnen te halen.

Daarom werd met instemming van de gemeenteraad ook begonnen met de aanleg, terwijl er nog geen exploitatieplan was. Dat is nu ruim een jaar later nog steeds niet gereed.

Verlichting
De exploitatie hangt mede af van de afwerking van het Bike Park met onder meer verlichting, zodat ook in de avonduren kan worden gefietst. De gemeenteraad heeft hiervoor in november vorig jaar bijna zeven ton beschikbaar gesteld.

Daarvoor zouden ook tourniquets worden geplaatst die het mogelijk maken met een fiets de baan op te gaan, zonder dat er permanent iemand aanwezig hoeft te zijn om de toegang tot het park te regelen.

Lichtmasten
De ambitie was aanvankelijk om voor de start van het wielerseizoen dit jaar alles op orde te hebben, maar dat is niet haalbaar gebleken. Een zegsman van de gemeente laat weten dat er inmiddels ‘opdracht is gegeven’ voor plaatsing van de lichtmasten.

Het gaat om enkele hoge masten die, zoals bij stadionverlichting, heel het terrein verlichten. "De bedoeling is dat ze branden als de dagen flink korten", zo luidt de nieuwe prognose van de voortgang.

Onderhandeling
Wat de tourniquets betreft, waarvan de installatie ook van belang is voor een goede exploitatie, laat een woordvoerder weten dat er nog met leveranciers wordt onderhandeld.

Tenslotte zou er ook een clubhome worden ingericht in een bestaand bedrijfspand aan de Parijsboulevard, in plaats van het aanvankelijke plan om een geheel nieuwe kantine op het Bike Park te bouwen. Het bedrijfspand ligt nabij het Bike Park. Maar de inrichting ervan laat ook nog op zich wachten. Volgens een woordvoerder 'lopen de onderhandelingen met een kandidaat-exploitant' voor het clubhome.

Windtunnel
Wielerliefhebbers hopen dat het Bike Park de komende jaren steeds verder ontwikkeld wordt. Er loopt een onderzoek naar de mogelijke bouw van een windtunnel en de wens bestaat om een loopbrug over het parcours naar het middenterrein te bouwen.

Ook schermen waarop rondetijden te zien zijn, zijn gewenst. Maar door gebrek aan financiële middelen is ingezet op een stapsgewijze vervolmaking van het Bike Park, waar mogelijk in samenwerking met commerciële partijen.

De interesse van één commerciële partij is heel concreet. In april werd bekend dat de professionele wielerploeg Team Sunweb zich wil vestigen in de naast het Bike Park gelegen wijk Sanderbout, op een nog te bouwen campus voor 28 wielrenners. Die moet volgens planning in februari klaar zijn.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen