Onenigheid in FNV over cao-akkoord streekvervoer

Print
Onenigheid in FNV over cao-akkoord streekvervoer

Station Venlo tijdens de staking in het streekvervoer op 27 juni 2018. Afbeelding: De Limburger

Het vorige week bereikte akkoord over een cao in het streekvervoer heeft vakbond FNV tot het bot verdeeld. De sectorraad heeft het onderhandelingsresultaat afgekeurd en adviseert de leden tegen het akkoord te stemmen.

De raad zegde daarnaast het vertrouwen op in de eigen onderhandelingsdelegatie. Het algemeen bestuur van de bond geeft juist een positief stemadvies aan de leden.

Stakingen
De medewerkers in het streekvervoer hebben uiteindelijk het laatste woord binnen de FNV. Zij moeten uiterlijk 1 augustus laten weten of ze akkoord gaan met het onderhandelingsresultaat.

In januari keurden de leden ook al eens een akkoord af, waardoor de onderhandelaars opnieuw aan de slag moesten. Het leidde uiteindelijk tot stakingen.

Werkdruk
Volgens vakbondsbestuurder Marlies Peeters zijn leden tevreden over het loonbod maar vrezen ze dat de werkdruk met het nieuwe akkoord niet minder wordt.

Collega-vakbond CNV legt het akkoord met een positief advies voor aan de eigen leden. Als die dit advies volgen, kunnen de werkgevers met het CNV een cao afsluiten die voor alle medewerkers geldt en staat het verdeelde FNV buitenspel.