Eijsden heeft het kleinste station van Nederland

Print
Eijsden heeft het kleinste station van Nederland

Afbeelding: Flickr/Rob Dammers

Eijsden-Breust / Herkenrade - Met zo'n 181 in- en uitstappers is Eijsden het kleinste station van Nederland. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Spoorwegen.

Daarna volgt het station van Soest. Met 218 in- en uitstappers staat Soest tweede op de lijst. 

Utrecht en Amsterdam
In 2017 was Utrecht Centraal opnieuw het grootste station van Nederland, met per werkdag 186.000 mensen die daar in- en uitstapten. Dat is een stijging van drie procent in vergelijking met een jaar eerder. Kort daarachter staat Amsterdam Centraal, dat gemiddeld 184.000 reizigers op een doordeweekse dag verwerkt, een stijging van zes procent. 

De vijf grootste stations zijn Utrecht Centraal, Amsterdam Centraal, Rotterdam Centraal, Den Haag Centraal en Schiphol Airport. Op deze stations groeide het aantal reizigers met gemiddeld vijf procent. De grootste stijger van de grote vijf is Schiphol met negen procent naar zo'n 86.000 in- en uitstappers. Oorzaak is de grote groei van de luchthaven.

Ook Amsterdam Zuid groeit razendsnel, met circa 54.500 passagiers is dat een stijging van twintig procent. Door de ingebruikname van de Noord-Zuidlijn verwacht de NS dat dit station verder zal doorgroeien. Grootste daler is Dordrecht Zuid dat met achttien procent daalt naar ruim 1000 in- en uitstappers vanwege aanpassingen in de dienstregeling.