Hackers parkeergarage Weert eisten bitcoins

Print
Hackers parkeergarage Weert eisten bitcoins

Foto ter illustratie. Afbeelding: Archief De Limburger

De hackers die in Weert zondagavond twee parkeergelegenheden hebben platgelegd, eisten bitcoins van de gemeente.

De eis verscheen op de schermen bij de slagbomen van de parkeergarage aan de Stationsstraat en het parkeerterrein op kantorenpark Centrum-Noord en op de server van de computersystemen. Een bedrag is volgens burgemeester Jos Heijmans niet genoemd. “Maar hoe langer we zouden wachten, hoe meer bitcoins we zouden moeten betalen.” Heijmans heeft niet aan het verzoek van der hackers voldaan. Het is volgens Heijmans de eerste keer dat de gemeente is getroffen door hackers.

Geld
De “vervelende grap” gaat de gemeente Weert volgens Heijmans flink wat geld kosten. De parkeergarage in de Stationsstraat is volgens Heijmans woensdag weer in gebruik genomen, die op Centrum-Noord gaat donderdag weer open. Doordat de slagbomen van de parkeergelegenheden omhoog hebben gestaan, heeft de gemeente zo’n 1000 euro per parkeerterrein aan inkomsten misgelopen.

Nieuwe pas
Veel duurder nog is de ambtelijke inzet die nodig is geweest om alles weer in orde te krijgen: de in totaal 120 bezitters van parkeerpassen voor een abonnement (90) of parkeerbundel (30) zijn geïnformeerd en hebben allemaal een nieuwe pas gekregen en alle gegevens uit de computersystemen zijn overgezet en extra beveiligd. Heijmans: “De exacte kosten weet ik nog niet maar dat gaat om duizenden euro’s aan ambtelijke inzet. We zijn echt een paar dagen zoet geweest met deze klus.”

Overmacht
Er bestaat een klein kans dat de hackers adressen en kentekens van de getroffen pashouders hebben kunnen achterhalen maar bankgegevens zaten niet in het systeem, laat Heijmans weten. “Verder is het aan de politie om te onderzoeken welke criminelen voor dit gebeuren verantwoordelijk zijn.”

Bij de gemeente zijn volgens Heijmans slechts enkele telefoontjes met vragen binnengekomen van parkeerpashouders voor een van de twee parkeergelegenheden. “Dit is ook duidelijk een geval van overmacht en we hebben zo snel mogelijk duidelijk gecommuniceerd.”

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →