Productiefout in duizenden paspoorten

Print
Productiefout in duizenden paspoorten

Afbeelding: ANP

Ongeveer vijfduizend paspoorten en identiteitskaarten zijn niet in orde. Door een technische fout bij de vervaardiging is het mogelijk dat een van de elektronische echtheidskenmerken niet werkt.

De bezitters van deze reisdocumenten moeten een nieuw halen, meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken. Maar dat hoeft pas na de vakantie.

Wel gewoon geldig
De paspoorten en identiteitskaarten zijn gewoon geldig, ook als het echtheidskenmerk inderdaad niet naar behoren werkt. Het ministerie heeft ook niet gehoord van problemen bij grenscontroles. Als door de fout bijvoorbeeld een elektronische gate niet opent, kan de reiziger zich melden bij de gewone grenscontrole. Die is op de hoogte en kan de reiziger alsnog de grens over helpen.

Gratis een nieuw document
De ongeveer vijfduizend mensen bij wie de fout waarschijnlijk is opgetreden, ontvangen een brief met uitleg. Ze kunnen met een gratis app controleren of hun paspoort in orde is. Vanaf maandag kunnen ze ook bij de gemeente of ambassade terecht. Wie een reisdocument heeft met een productiefout, krijgt gratis een nieuw.