Rechter: docent Toneelacademie Maastricht ging over de schreef

Print
Rechter: docent Toneelacademie Maastricht ging over de schreef

Afbeelding: Archief De Limburger

Zuyd Hogeschool mag de docent van de Toneelacademie Maastricht, die een ernstige fout heeft begaan, ontslaan. Hij heeft ernstig verwijtbaar gehandeld en de opleiding schade berokkend.

Dat heeft de kantonrechter in Maastricht donderdag geoordeeld. 

Gewaarschuwd man
Door incidenten uit het verleden was de docent – die in 1989 in dienst trad - volgens de rechter ‘een gewaarschuwd man die zich er terdege van bewust had moeten zijn dat hij studenten alleen functioneel mocht aanraken’. Dat past niet bij de drie meldingen gedaan door twee studentes van de opleiding.

Die bestaan eruit dat de docent een studente een tik op een bil zou hebben gegeven, in een ontspanningsles het gehele lichaam van een andere studente zou hebben aangeraakt en later close-up opnames van haar borsten hebben gemaakt tijdens de voorbereidingen van een performance. Zuyd vroeg daarop aan de rechter om de docent te ontslaan.

Tik op de bil
Wat betreft de gemaakte opname vindt de rechter dat de docent ‘van een en ander geen enkel verwijt valt te maken’. Wat betreft de tik op een bil constateert de rechter dat de docent ‘in ieder geval niet betwist dat hij de tik op de billen gegeven heeft’ en daarbij heeft medegedeeld dat hij dat al langer wilde doen. Dat geldt ook voor de aanraking in de ontspanningsles.

Afhankelijk
Volgens de rechtbank was er geen sprake van professioneel handelen. De docent betoogde dat de biltik gebeurde in een sfeer van gelijkwaardigheid. "Het kan best zo zijn dat hij dit als zodanig ervaren heeft, maar hij heeft daarbij kennelijk onvoldoende voor ogen dat studenten van hem afhankelijk zijn en dat die gelijkwaardigheid reeds daarom voor studenten niet bestaat", klinkt in de rechtbank. 

Verwarring
Volgens de rechter heeft de wijze van lesgeven in het verleden al voor verwarring gezorgd bij studenten. Zo schreef de toenmalige directeur van de Toneelacademie in 2006 de docent al dat “vrouwelijke studenten niet meer weten of de door jou uitgevoerde fysieke houdingscorrecties als professioneel/vakmatig of privaat/ongewenst geïnterpreteerd moeten worden”. In 2010 liet de directeur weten dat vanaf academisch jaar 2010-2011 ‘elke vorm van fysiek contact tussen docent en student in jouw bewegingslessen is verboden’.

De advocaat van de docent – Ayhan Kara - zegt dat hij voorlopig nog geen commentaar kan geven.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Je las zojuist een gratis artikel, maar niet al onze journalistiek is gratis. Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen in de vorm van nieuws, achtergronden, analyses en opinie.

Onze verslaggevers zijn 24/7 bezig met het schrijven van deze verhalen. Zodoende geven we duiding aan het nieuws en helpen we jou met het vormen van een mening.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen