Nog niet zeker of Heerlense hacker naaktfoto’s wordt vervolgd

Print
Nog niet zeker of Heerlense hacker naaktfoto’s wordt vervolgd

Afbeelding: ANP Xtra

Het is nog niet zeker of de 28-jarige Heerlenaar die wordt verdacht van het hacken van naaktfoto’s van jonge vrouwen voor de rechter wordt gebracht.

Dat zegt een woordvoerster van het Openbaar Ministerie. "Er is nog geen einddossier en ook nog geen vervolgingsbeslissing. Onduidelijk is vooralsnog wanneer die te verwachten is."

Straf
In deze zaak zijn in totaal vijf verdachten. Twee van hen, een 36-jarige man uit Groningen en een 32-jarige inwoner van Culemborg, stonden dinsdag voor de rechtbank in Amsterdam en hoorden daar respectievelijk drie jaar cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk, en twee jaar plus tbs met dwangverpleging tegen zich eisen. Van twee anderen, uit Geleen en Terneuzen, zijn wel spullen zoals telefoons in beslag genomen, maar zij zijn niet aangehouden.

Vrouwelijke slachtoffers
De zaak raakt honderden Nederlanders, voornamelijk vrouwen tussen 18 en 31 jaar, die foto’s en filmpjes op internet hadden opgeslagen. De verdachten zouden zich tevens toegang hebben verschaft tot persoonlijke emailboxen en sociale media-domeinen. In speciale netwerken wisselden zij veelal seksueel getinte afbeeldingen van vrouwen uit, zonder dat deze vrouwen dat wisten. Zestig slachtoffers konden worden geïdentificeerd; zes deden er aangifte. Door de aangifte van één van kwam de zaak aan het rollen, in maart 2017. De Heerlenaar werd afgelopen januari opgepakt, maar is weer op vrije voeten.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →