Brunssum herdenkt ramp in staatsmijn Hendrik

Print
Brunssum herdenkt ramp in staatsmijn Hendrik

De herdenking in 2017 Afbeelding: Luc Lodder

Brunssum - Het is dit jaar negentig jaar geleden dat er dertien mijnwerkers omkwamen bij een brand in staatsmijn Hendrik. Op vrijdag de 13e wordt de ramp in Brunssum herdacht.

De plechtigheden starten met een mis in de Vincentiuskerk om 15.00 uur. Daarna wordt een krans gelegd bij het monument (‘het schachtwiel’) dat sinds 2010 aan de Akerstraat staat. Daar lag destijds de hoofdingang van de mijn. Nu is het de ingang van de Navo-basis Joint Force Command.

Hoewel dit stuk geschiedenis voor veel mensen nu ver weg is, vindt Heemkundevereniging Brunssum het belangrijk aandacht te blijven besteden aan de ramp, omdat het mijnverleden bepalend was voor de identiteit en cultuur in Brunssum.
 

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen