Verrassende wending in drugszaak Neer: rechter wil nieuw onderzoek

Print
Verrassende wending in drugszaak Neer: rechter wil nieuw onderzoek

Afbeelding: David Dunnaway

De inhoudelijke behandeling van de strafzaak tegen vier verdachten in een omvangrijke drugszaak in Neer heeft onverwacht minimaal zeven maanden vertraging opgelopen.

De rechtszaak tegen inwoners van Swalmen, Neer, Roermond en Stuttgart zou donderdag plaatsvinden, maar bij aanvang van de zitting bleek dat de voorzitter van de rechtbank plots heeft bepaald dat meer onderzoek nodig is.

BlackBerry's
De rechtbank wil dat alsnog drie speciale BlackBerry’s onderzocht worden. Die zijn op 14 augustus 2017 in Neer in beslag genomen. Op die dag deed de politie in een woning aan Kinkhoven een enorme drugsvangst: 36.000 xtc-pillen, minstens 75 kilo drugsgrondstof en een tabletteermachine. Bij de inval pakte het arrestatieteam de 22-jarige Kader S. uit Stuttgart, Theo S. (44) uit Swalmen en Torsten van der K. uit Swalmen op. De bewoner van het pand, Peter van D. (37), werd later gearresteerd.

Lees ook: Grote drugsvangst: politie vindt in huis 30.000 xtc-pillen

Het is niet duidelijk van wie de drie BlackBerry’s waren. Een van de telefoons werd door de politie onder een dakpan gevonden.

Ontcijferen
De politie kon tot voor enkele jaren berichten die met deze toestellen waren verstuurd niet ontcijferen. Eind 2015 werd bekend dat de politie de beveiliging wel kon kraken. Het levert in criminele onderzoeken vaak waardevolle informatie en bewijsmateriaal op.

Of dat in de Neerse zaak ook al het geval zal zijn, liet rechtbankvoorzitter Evert Krol donderdag in het midden. "Het kan niets opleveren, maar het resultaat kan ook belastend of ontlastend zijn,” zei Krol.  

De rechters willen ook dat nog onderzoek wordt gedaan naar DNA-sporen op in beslag genomen spullen. De advocaten in deze zaak leiden uit de verrassende zogenaamde voorzittersbeslissing af dat de rechters blijkbaar hiaten in het onderzoek hebben ontdekt. 

Strafblad
De vier verdachten kunnen het proces in vrijheid afwachten. Het lukte advocaat Marcel Heuvelmans donderdag om de laatste gedetineerde, zijn cliënt Torsten van der K., geschorst te krijgen. De man heeft een lijvig strafblad en moest daarom langer dan de anderen – 332 dagen – in voorarrest blijven. 
 

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen