Huizengekte: bekijk hier de prijzen bij jou in de buurt

Print
Huizengekte: bekijk hier de prijzen bij jou in de buurt

Afbeelding: ANP/Lex van Lieshout

INTERACTIEVE KAART Voor een gemiddeld koophuis wordt nu zo'n 288.000 euro neergeteld. Een stijging van dik 10 procent ten opzichte van een jaar eerder. De overschrijding van 300.000 euro is slechts een kwestie van tijd, voorspelt makelaarsorganisatie NVM. Bekijk hier hoeveel duurder een woning in jouw regio is geworden.

Volgens de nieuwste cijfers van de NVM-makelaars wisselden in de periode april tot en met juni bijna 39.000 woningen van eigenaar. Dit is zo'n 11 procent minder ten opzichte van vorig jaar. Onderwijl zijn sinds 2014 de gemiddelde woningprijzen onophoudelijk gestegen. 

Appartementen
Als we de makelaars mogen geloven, dan gaat de prijs van een gemiddelde koopwoning begin volgend jaar door de grens van 300.000 euro heen. De prijsstijging blijkt nu al onder appartementen veruit het hoogst, met een plus van ruim 16 procent. De eengezinswoningen noteren plussen van 7,3 procent tot 8,6 procent.

Zo'n beetje in heel Nederland is er sprake van een krappe woningmarkt. Niet alleen veel steden in de Randstad, maar ook delen van Noord-Brabant, Gelderland en Overijssel zijn inmiddels verhit. Eigenlijk is er voor huizenzoekers alleen in het door aardbevingen geplaagde Noordoost-Groningen nog een ruime keus.

Limburg
In Limburg is de stijging het hoogst in het zuiden. Daar zijn de huizenprijzen 11 procent hoger dan een jaar eerder. De gemiddelde verkoopprijs is 212.000 euro. In Weert en omgeving stegen de prijzen het minst hard: met 2,9 procent. De gemiddelde woningprijs ligt daar op 255.00 euro.

Woningnood
De reden voor de oververhitting: het structurele tekort aan te koop staande huizen. Dat leidt tot allerlei nieuwe praktijken, aldus de makelaars. Zo zien zij bijvoorbeeld gemeenten huizen opsplitsen om de woningnood op te lossen. Een ander nieuw fenomeen is de verkoop van nieuwbouwhuizen bij opbod. 

"Bij bouwprojecten zeggen geïnteresseerden die zich inschrijven voor een huis vaak zelf al dat ze meer willen bieden dan er wordt gevraagd", aldus Jaarsma.

Een einde aan de huizenprijsstijgingen is voorlopig nog niet in zicht, claimen niet alleen de makelaars maar ook ABN-economen. De prijzen stijgen dit jaar en volgend jaar nóg harder dan aanvankelijk gedacht, zo verkondigde het Economisch Bureau van ABN-Amro vorige week.  

De ABN-economen houden in hun voorspelling wel een slag om de arm: internationale spanningen zouden wel eens een bedreiging kunnen vormen voor de woningmarkt. Een serieuze handelsoorlog kan slecht uitpakken voor de woningmarkt. Die kan het vertrouwen van consumenten in de economie ondermijnen, waardoor ze grote aankopen zoals een woning uitstellen. Met alle gevolgen van dien. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →