Waarschuwing voor besmette bevroren groenten

Print
Waarschuwing voor besmette bevroren groenten

Afbeelding: iStock

In Nederland zijn bevroren groenten in omloop die mogelijk besmet zijn met een ziekmakende bacterie. Daarvoor waarschuwt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Het gaat om de bacterie Listeria monocytogenes. De besmette groenten hebben in andere Europese landen tot meerdere doden geleid.

Hongarije
De bevroren groenten komen uit een fabriek in Hongarije van de producent Greenyard. De NVWA stelt dat de betrokken bedrijven de producten uit de handel moeten nemen en waarschuwingen moeten geven als blijkt dat ze hier zijn verkocht. De groenten zijn verwerkt in diverse producten en verkocht als diepvriesgroenten. Hoeveel daarvan hier in omloop zijn, wordt onderzocht.

Sinds 2015 zijn minstens 47 mensen ziek geworden van de bevroren groenten. Negen van hen zijn uiteindelijk overleden. Het gaat om mensen uit Oostenrijk, Denemarken, Finland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk.

Baby's
Volgens het Voedingscentrum is de kans op besmetting met deze bacterie klein. Gezonde mensen met een normale afweer worden er meestal ook niet erg ziek van. Maar voor jonge baby's, ouderen en mensen die al verzwakt zijn, kunnen de gevolgen ernstig zijn. Zij lopen een risico op onder meer maag- en darminfecties, bloedvergiftiging en hersenvliesontsteking. Bij zwangere vrouwen kan infectie leiden tot een miskraam of vroeggeboorte.

Terugroepacties
Consumenten hebben geen middelen om zelf te controleren of groenten van het bewuste Hongaarse bedrijf in een product zijn verwerkt dat ze hebben gekocht, zegt een woordvoerder van de NVWA desgevraagd. De dienst verwacht dat de komende tijd meerdere terugroepacties zullen volgen.