Kuipers vierde man bij WK-finale

Print
Kuipers vierde man bij WK-finale

Afbeelding: EPA/Peter Powell

Scheidsrechter Björn Kuipers komt zondag in het Loezjniki-stadion van Moskou in actie bij de WK-finale, maar niet binnen de lijnen.

De wereldvoetbalbond FIFA heeft Kuipers aangesteld als vierde man. De Argentijnse arbiter Nestor Pitana heeft de leiding over de finale tussen Frankrijk en Kroatië.

Wissels
Pitana leidde een maand geleden ook al de openingswedstrijd op het WK, tussen gastland Rusland en Saudi-Arabië. Kuipers hoopte vurig zijn tweede mondiale eindronde te mogen afsluiten met het fluiten van de finale. De 45-jarige scheidsrechter uit Oldenzaal moet echter genoegen nemen met een rol als vierde official. Kuipers regelt onder meer de wissels en komt alleen binnen de lijnen als er iets gebeurt met Pitana. Erwin Zeinstra, een van de twee vaste assistenten van Kuipers, fungeert als reserve-assistent in Moskou.

Halve finale
De Nederlandse toparbiter vervulde de rol van vierde official woensdag ook al tijdens de halve finale tussen Kroatië en Engeland (2-1 na verlenging). Kuipers floot zelf de groepswedstrijden Egypte - Uruguay en Brazilië - Costa Rica, de achtste finale tussen Rusland en Spanje en de kwartfinale Engeland - Zweden. Voor de eindstrijd tussen twee Europese landen kiest de FIFA voor een Zuid-Amerikaan. De wedstrijd om het brons tussen België en Engeland staat zaterdag in Sint-Petersburg onder leiding van Alireza Faghani uit Iran.

Het WK is het laatste grote toernooi van Kuipers, die het na twee WK's (2014 en 2018) en twee EK's (2012 en 2016) tijd vindt om plaats te maken voor Danny Makkelie. De tien jaar jongere Makkelie is ook in Rusland actief, als video-arbiter. De Zuid-Hollander maakt in die rol nog kans op de WK-finale.