Pinproblemen opgelost

Print
Pinproblemen opgelost

Foto ter illustratie. Afbeelding: ANP Xtra

Door heel Nederland en daarbuiten zijn er problemen met pinbetalingen geweest. Door een storing was het in veel gevallen onmogelijk om af te rekenen met bankpassen die werken met het Maestro-systeem van MasterCard, aldus een woordvoerder van Betaalvereniging Nederland.

Volgens Detailhandel Nederland zijn veel ondernemers gedupeerd door de pinstoring van donderdagavond. "Het was in veel plaatsen tenslotte koopavond. Bedenk dat in Nederland zo’n 1 miljoen pinbetalingen per uur gedaan worden'', reageert de organisatie van winkeliers.

Onderzoeken
Detailhandel Nederland kondigt aan de storing samen met Betaalvereniging Nederland te gaan onderzoeken. "Het is in het belang van ondernemers en klanten dat zulke storingen zo goed mogelijk gepareerd worden”, aldus de organisatie, die het "uitermate vervelend'' noemt voor ondernemers en hun klanten. 

De grote pinstoring zorgde voor lange rijen bij pinautomaten. Op sociale media zijn foto's van mensen die massaal bij de pinautomaten geld willen opnemen.

Op Twitter laten mensen weten dat de pinstoring ook het concert van Eminem treft dat donderdagavond in het Goffertpark in Nijmegen wordt gehouden. Wie geen cash op zak heeft kan er geen munten kopen. "Redelijke doffe ellende bij Eminem in het Goffertpark. Hoera voor cashmoney deze dag", aldus een van de bezoekers.

Visa
De meeste Nederlandse banken, waaronder ING, ABN Amro en Rabobank, geven Maestro-passen uit. Mensen met een pinpas van het concurrerende V Pay van Visa ondervonden geen problemen, aldus de Betaalvereniging, waar onder meer banken en betaalinstellingen lid van zijn.

Vakantie
Ook vakantiegangers die in het buitenland probeerden te betalen met hun pinpas zouden last kunnen hebben gehad van de storing. "Dit raakt ook gebruikers buiten Nederland", aldus de woordvoerder.

Het is duidelijk dat het om een grootschalig probleem gaat, maar het is mogelijk dat op sommige plekken toch met een Maestropas kan worden afgerekend. "Dat is afhankelijk van de manier waarop een winkelier is aangesloten. Als de schakel via een ander bedrijf dan Mastercard loopt, kan het zijn dat het wel werkt."

Ook een woordvoerster van ING bevestigt dat er problemen zijn met de Maestro-passen.

De grote pinstoring zorgt voor lange rijen bij pinautomaten. 

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →