Jeugdroman Brief voor de Koning van Tonke Dragt wordt Netflix-serie

Print
Jeugdroman Brief voor de Koning van Tonke Dragt wordt Netflix-serie

Antonia Johanna Willemina (Tonke) Dragt Afbeelding: AD/PR/Mark Sassen

Netflix gaat een van de meest geliefde jeugdromans van ons taalgebied verfilmen: De Brief voor de Koning van Tonke Dragt. De abonneezender is steeds meer gecharmeerd van Nederlands drama.

"Het is een verhaal dat internationaal tot de verbeelding spreekt. Het boek is fantasierijk en spannend. Ik ben ervan overtuigd dat de serie wereldwijd onze kijkers zal aanspreken.’’ Met deze woorden motiveert Brian Pearson, bij Netflix verantwoordelijk voor de aanschaf van buitenlands drama, het besluit van het online amusementsbedrijf om het in 1962 verschenen jeugdboek De Brief voor de Koning van Tonke Dragt te verfilmen.

Engelstalig
Netflix maakt van de bestseller een Engelstalige televisieserie waarvoor de opnamen in Praag en Nieuw-Zeeland zullen plaatsvinden. Met de vertoning volgend jaar wordt in een klap een publiek van 125 miljoen kijkers in 190 landen bereikt. De reeks wordt als 'Netflix Family & Kids Original Serie' gepresenteerd.

Van De Brief voor de Koning is in 2008 al een Nederlandse speelfilm gemaakt onder regie van Pieter Verhoeff, die in internationaal opzicht amper de aandacht trok. Ook bestaat er een musicalversie van het boek. In 2004 kreeg de bestseller de eenmalig uitgereikte onderscheiding Griffel der Griffels, als het beste boek dat ooit een Gouden Griffel had gewonnen.

Spectaculair
Netflix wil het verhaal over de belevenissen van de 16-jarige schildknaap Tiuri die ridder wil worden, op een meer spectaculaire wijze in beeld brengen. De belangstelling uit het buitenland is aanzienlijk. Manja Heeze van uitgever Leopold die de rechten van het boek bezit: "Het is voor ons geweldig dat het verhaal nu bij nog meer mensen bekend wordt. De Brief voor de Koning is in meer dan 25 landen vertaald, waaronder China, Rusland en Japan.'' 

"Het boek wordt al 55 jaar gedrukt. Vorige maand verscheen in Nederland de 50ste druk. Dat kan alleen als het verhaal de lezers ontroert en meesleept. Tonke heeft de beslissing van de hoofdpersoon – om een onbekende man te helpen met tal van consequenties – verwerkt in een verhaal dat wervelt van avontuur, spanning, gevaar en loyaliteit.’’

Bewerking
Initiatiefnemer voor de serie is het productiebedrijf FilmWave van Paul Trijbits. Hij bracht de uitgever en Netflix bij elkaar. "Samen met schrijver Will Davies, die meewerkte aan onder meer How to train Your Dragon, hebben we een bewerking gemaakt. Bij Netflix bestaat veel behoefte aan verhalen die mikken op een familiepubliek. Daar voldoet dit boek met een gegeven als verantwoordelijkheid nemen voor je eigen beslissingen prima aan. Het zijn thema's van alle tijden.''

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →