Tourspel rit 6: Kennis en een flinke dosis geluk

Print
Tourspel rit 6: Kennis en een flinke dosis geluk

Afbeelding: De Limburger

Het is niet de eerste keer dat Jan Cox uit Asenray in de prijzen valt bij het tourspel van De Limburger. "Jullie hebben al vaker gebeld dat ik iets had gewonnen."

We spreken dan ook met een echte superfan en zeker ook een kenner. De 68-jarige Cox is fervent wielerliefhebber. Niet alleen de Tour de France volgt hij, alle wielerkoersen kunnen hem bekoren. "Ik ben een fanatieke wielervolger ja. Tegenwoordig ben ik gepensioneerd en kan ik de etappe de hele dag bekijken, maar voorheen toen ik nog werkte lukte dat meestal ook wel."

Finish
Zo zag Cox donderdagmiddag Daniel Martin de etappe winnen. En exact voor dit soort etappes stelde hij zijn tourploeg samen. "Van sommige mannen weet je van te voren dat ze zulke bergjes goed kunnen oprijden. Martin is daar eentje van, maar ook Greg Van Avermaet en Julian Alaphilippe zijn dat soort mannen. Het is alleen altijd afwachten of ze het dan ook doen." Toen de renners over de finish kwamen, wist Cox dat hij een goede kans maakte op de dagprijs. "Je weet welke mannen je in je ploeg hebt en ik had van de eerste tien er negen al in mijn ploeg zitten."

Puntensysteem
Cox speelt al jaren met het tourspel van De Limburger mee en dit jaar met drie lijsten. Hij vond het door de credits niet altijd even makkelijk om een ploeg samen te stellen. "Dat nieuwe puntensysteem van jullie heeft het er niet makkelijker op gemaakt. Je bent zonder dat je het doorhebt zo je punten kwijt. Ik heb dan ook de beslissing genomen om niet voor het algemeen klassement te gaan, maar voor de dagprijzen. Ik heb een sprintersploeg, een ploeg voor de midden etappes zoals vandaag en een ploeg voor in de bergen."

Enorme voorsprong
Zijn tweede ploeg legde hem geen windeieren met een enorme voorsprong won Cox. "Ik zag dat ik met 23 punten verschil had gewonnen. Dat komt niet heel vaak voor. Een zeldzaamheid, want meestal is het gelijk of maar een paar puntjes verschil." Een echte kenner blijkt dus, maar Cox blijft bescheiden. "Natuurlijk komt er kennis bij kijken, maar je hebt ook zeker een flinke dosis geluk nodig." 

Vincenzo Nibali
Cox hoopt dat we hem de komende weken nog een paar keer zullen bellen. "Dat zou wel heel leuk zijn", zegt hij met een lach. Wat betreft de Tour de France denkt hij dat er nog wel wat verassingen kunnen gaan komen. "Ik denk zelf aan Vincenzo Nibali als eindwinnaar, maar je weet het niet. Het kan net zo goed weer Chris Froome worden. Het is heel lastig te voorspellen. Pas als de renners de bergen in gaan, zullen we meer weten."