Nietig Aijen dwingt machtig Waterschap Limburg op de knieën

Print
Een dag van heftig protest van de bevolking was genoeg om het Waterschap Limburg op de knieën te krijgen: de nieuwe dijk bij Aijen (360 inwoners) wordt deels voorlopig verlaagd.

Na een jaar wordt gekeken hoeveel de dijk is ingedikt en zo nodig opgehoogd tot het wettelijk vastgelegd niveau. Indien nodig komt het Waterschap nog een of twee keer terug om grond bij te storten tot de dijk de hoogte heeft bereikt die nodig is om Aijen tegen hoog water te beschermen. 

Bijeenkomst
Die toezegging deed het Waterschap Limburg aan Aijen donderdagavond tijdens een in allerijl georganiseerde bijeenkomst na een dag vol protesten.

Lees ook: Laaiende inwoners Aijen graven uit protest dijk af

Woensdagavond ontstond commotie tijdens een voorlichtingsavond over de dijk bij Aijen. Aanwonenden hadden ontdekt dat de dijk hoger is dan eerder was aangegeven door het Waterschap en dan wettelijk verplicht is. De verwachting van het Waterschap is namelijk dat door ‘inklinken’ de dijk vanzelf tot wettelijke hoogte zakt.

Lees ook: Waterschap reageert op commotie: 'Dijk Aijen zakt nog'

Een hoop Aijenaren raken echter voorlopig het zicht op de Maas kwijt en dat pikken ze niet. Woensdagavond beweerde een vertegenwoordiger van het Waterschap dat de dijk te hoog is en dat daar niets aan is te doen. Als symbolisch protest namen Aijenaren donderdag de schop ter hand om eigenhandig de nieuwe dijk af te graven.

Excuses
Bestuurslid Rein Dupont van het Waterschap Limburger die donderdag onderweg was naar zijn vakantieadres in Italië maar in Duitsland vanwege de ‘opstand’ in Aijen omdraaide, bood donderdagavond zijn excuses aan voor de gang van zaken. Volgens Dupont is tot nu toe in Limburg door niemand geklaagd over ‘overhoogte’ van de nieuwe dijken omdat er altijd sprake is van ‘inklinken’. Hij kondigde beterschap in de communicatie met de burgers aan. In de gemeente Bergen moeten nog vele kilometers dijk worden aangelegd.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee