Vluchtelingen integreren in De Voorzorg

Print
Vluchtelingen integreren in De Voorzorg

Sanne Mertens van Xonar en Sylwia Smosarska van De Voorzorg op de Putgraaf. Op de achtergrond het studentencomplex van De Voorzorg waar nu ook studenten vanuit Xonar gaan wonen. Afbeelding: Pascal Moors

Met het nieuwe schooljaar in zicht, gaat menig student voor het eerst op zichzelf wonen. Dat betekent dat er in het studentencomplex van De Voorzorg in Heerlen weer verschillende nieuwe bewoners intrekken. Vijf van die studenten zijn wel erg bijzonder. Zij zijn vluchtelingen uit Eritrea, tot voor kort nog begeleid door Xonar en toegelaten aan het Arcus College.

Het is verrassend stil als we door de gangen van het studentencomplex aan de Putgraaf lopen. Zeker als je beseft dat het gebouw 196 zelfstandige appartementen herbergt. Trots laat Fish, één van de Eritrese studenten, zijn nog lege appartement zien. Een eigen woon-/slaapkamer met daarin een keukenblokje, een aparte eigen badkamer en een balkon. Dat is luxe voor de jongen want nu woont hij nog in een kleine wooneenheid met andere jongeren. Daar krijgt hij begeleiding vanuit Xonar, en die stopt als hij definitief in het studentencomplex gaan wonen. Maar dat vindt Fish geen probleem: “Ik ben het gewend om schoon te maken en voor mezelf te zorgen.”
Het is de eerste keer dat Xonar en Woningstichting De Voorzorg samenwerken, vertelt Sanne Mertens van Xonar. “Wij begeleiden de jongeren tussen hun 14e en 18e jaar. Als ze 18 zijn moeten ze op eigen benen gaan staan. Zeker voor deze studerende jongeren is het best lastig om betaalbare woonruimte te vinden. Daarnaast reageren veel verhuurders al bij voorbaat negatief, vooral uit onwetendheid. We zijn dan ook heel blij dat ze bij De Voorzorg deze jongeren wél een kans wilden geven en open stonden voor een gesprek.” 

Student zoals alle andere
De Voorzorg wil juist graag meer samenwerken met andere partijen. “Daarom besloten we ook al snel dat we de jongeren wilden helpen”, legt Sylwia Smosarska van De Voorzorg uit. “Het studentencomplex is natuurlijk ook speciaal bedoeld voor studenten. En toen we ze voor de eerste keer zelf ontmoetten, bleken het ook nog eens hele vriendelijke, enthousiaste jongeren te zijn. Kortom, studenten zoals alle anderen.” Sanne Mertens vult aan dat de jongeren het heel fijn vinden dat ze door met Nederlandse jongeren te wonen verder kunnen integreren en de Nederlandse taal nog beter in de praktijk kunnen toepassen. “Niet alleen op school maar ook in hun woonomgeving.”
Behalve de vijf jongeren vanuit Xonar, krijgen in juni en juli ook drie studenten vanuit Vluchtelingenwerk een sleutel van een studentenappartement. Alle acht jongeren krijgen dan nog een korte periode financiële begeleiding vanuit de gemeente en administratieve begeleiding vanuit Vluchtelingenwerk. Maar ook in het studentencomplex zullen ze niet helemaal aan hun lot worden overgelaten. Alle studenten in het gebouw worden een beetje in het oog gehouden door de inpandig wonende huismeester, weet Sylwia Smosarska. “Hij is een soort van ‘vader’ voor de jonge bewoners: hulpvaardig, en streng maar rechtvaardig.” Fish ziet het in ieder geval wel zitten om in de zomervakantie zijn intrek in het studentencomplex te nemen. Het is dicht bij school en het centrum, vertelt hij. “En dicht bij mijn bijbaantje, dat vind ik wel gemakkelijk!” Inderdaad, een student zoals alle andere…