Angelo S. (17) krijgt maximale straf voor doodslag Savannah Dekker (14

Print
Angelo S. (17) krijgt maximale straf voor doodslag Savannah Dekker (14

Een bloemenzee ter nagedachtenis aan de om het leven gebrachte Savannah. Afbeelding: ANP/politie

De rechtbank in Utrecht heeft de 17-jarige Bosschenaar Angelo S. veroordeeld tot 2 jaar jeugdgevangenis plus jeugd-tbs voor het doden van de 14-jarige Savannah Dekker uit Bunschoten in juni 2017. Het meisje kwam om tijdens een worsteling in een sloot op bedrijventerrein de Kronkels.

De dan 16-jarige Angelo S. werd volgens de rechtbank boos op Savannah omdat ze tijdens hun ontmoeting flirterige berichten stuurde aan een andere jongen. De scholier uit Den Bosch was verliefd op zijn chatvriendin en voelde zich gekrenkt door haar, aldus de rechtbank in een voorgelezen samenvatting van het 45 pagina’s tellende vonnis. Angelo S. was vanwege de grote belangstelling van de media voor de openbare uitspraak niet aanwezig om zijn straf aan te horen

Lees ook: Maximale straf geëist tegen verdachte (17) van moord op Savannah

Worsteling
De ouders van het meisje kregen geen duidelijkheid over de laatste minuten dat hun dochter in leven was. Savannah Dekker werd drie dagen na de worsteling in de sloot gevonden met de linkermouw van haar jas opgestroopt tot aan de elleboog en haar broek en onderbroek op de enkels. Tussen haar vingers zaten waterplanten geklemd, waaraan ze zich volgens de rechtbank waarschijnlijk heeft proberen vast te klampen.

Op de kleren van Angelo S. werd dezelfde vegetatie gevonden. Een waterslak in de binnenzak van zijn jas bleek van dezelfde soort als die in het haar van Savannah. Ook de moddersporen op de fiets waarop hij vluchtte, waren identiek. Volgens deskundigen konden de verwondingen van de jongen aan zijn rechterheup bovendien afkomstig zijn van een vechtpartij. De rechtbank vond het forensisch bewijs al met al grondig en overtuigend.

Met de uitspraak van de meervoudige strafkamer kwam vrijdagochtend een einde aan de om meerdere redenen uiterst schokkende zaak, die Bunschoten en de regio Amersfoort sinds vorig jaar in haar greep heeft.

Savannah Dekker werd begin juni 2017 om het leven gebracht in hetzelfde weekend als waarin haar leeftijdsgenote Romy Nieuwburg uit het dichtbij gelegen Hoevelaken werd verkracht en omgebracht. Beide meisjes werden dood aangetroffen in een sloot en in beide gevallen bleek de dader minderjarig.

Zwijgen
Angelo S. zweeg tijdens zijn verhoren over zijn betrokkenheid bij de dood van de Bunschotense tiener. Ook tijdens het proces op 19 juni van dit jaar, dat vanwege zijn leeftijd werd gevoerd achter gesloten deuren, kwam hij tot verdriet en woede van de ouders van Savannah niet met een verklaring over wat er zich de bewuste middag afspeelde tussen hem en hun dochter.

De jonge Bosschenaar werd samen met Savannah gezien op het bedrijventerrein, waar ze drie dagen later levenloos zou worden aangetroffen. Hij heeft steeds volgehouden dat het meisje niks mankeerde toen ze uit elkaar gingen. Het Openbaar Ministerie presenteerde op de zitting een grote hoeveelheid bewijs voor zijn betrokkenheid. Zo werd bij de vindplaats een drankblikje met dna van Angelo S. aangetroffen en bevatten zijn kleren moddersporen. Een beveiligingscamera legde vast hoe hij op de fiets van Savannah het bedrijventerrein verliet. Bij zijn aanhouding trof de politie spullen van Savannah aan in zijn slaapkamer, terwijl een alibi met een vriendin voor de avond na de ontmoeting in Bunschoten vals bleek.

Lees ook: Verdachte van moord op Savannah chatte vaker met meisjes

Moord niet bewezen
Het OM beschuldigde de Bosschenaar van moord, omdat op zijn computer en telefoon aanwijzingen werden gevonden voor het beramen van Savannahs dood. Dat de doodsoorzaak niet meer kon worden vastgesteld, zoals in een uitgelekt NFI-rapport werd geconcludeerd, weerhield de openbare aanklager niet de zwaarste straf te eisen. De rechtbank vond moord niet bewezen. De dreigende taal richting Savannah die Angelo S. uitte in berichten aan vrienden, waren die van een boze tiener en niet van iemand die rondliep met moordplannen, oordeelde de rechtbank.

Een langdurige gedwongen behandeling is volgens het vonnis cruciaal voor Angelo S. , die volgens deskundigen lijdt aan een reactieve bindingsstoornis en ernstig kan ontsporen als hem in zijn ogen onrecht wordt aangedaan. Het gebroken gezin waarin de jongen opgroeide, speelde ook een rol. ‘Hoe Angelo nu is, is niet alleen aan hem toe te rekenen’, besloot de rechtbank.