Bouw turborotonde bij Nuth kan toch van start

Print
Bouw turborotonde bij Nuth kan toch van start

Bij de A76 tussen Nuth en Schinnen staat de heipaal klaar voor de aanleg van de turborotonde. Afbeelding: Robbert Kuijper

Nuth - De bouw van de turborotonde bij Nuth kan beginnen. Dat blijkt uit de uitspraak van de voorzieningenrechter van de rechtbank Maastricht deze middag in een geschil tussen de provincie Limburg en eigenaar van kasteel Reijmersbeek Wim Gerrickens.

De rechter respecteert wel de erfdienstbaarheid van uitzicht van Gerrickens, die is opgenomen in een handgeschreven akte uit 1938. Maar ze stelt ook, net als de civiele rechter eind vorige maand, dat Gerrickens misbruik maakt van recht als hij financiële compensatie van de provincie weigert.

Schadevergoeding
De provincie heeft hem een schadevergoeding aangeboden op grond van de inschatting van een taxateur met daarbovenop een bedrag van 20 duizend euro. Dat laatste bedrag is een soort boete die de provincie bereid is te betalen omdat het de akte uit 1938 over het hoofd heeft gezien. Die had zij bij het Kadaster voor 264 euro op kunnen en moeten vragen. Gerrickens is niet ingegaan op het aanbod van de provincie, maar heeft ook niet zelf berekend wat voor hem een redelijke schadevergoeding voor de inbreuk op de erfdienstbaarheid is. Dat rekent de rechter hem aan.

Lees ook: Eigenaar kasteel Reijmersbeek wraakt rechter, kort geding turborotonde moet over

Gerrickens hoopt dat de rechter in hoger beroep alsnog zal bepalen dat zijn erfdienstbaarheid onaantastbaar is. Mocht dat zo zijn, stelt de rechtbank in Maastricht, dan kan dat ertoe leiden dat de turborotonde moet worden verwijderd of gewijzigd.

Blij
De provincie is blij dat de rotonde eindelijk kan worden aangelegd. “We kunnen maandag in principe van start, maar dat doen we nog niet. We moeten eerst een nieuwe planning van alle werkzaamheden maken. We starten zo snel mogelijk”, zegt een woordvoerster. Het aanbod van de provincie aan Gerrickens blijft overigens staan. “De bal ligt bij hem. Maar tot nu toe heeft hij niet gereageerd.” De advocaat van Gerrickens laat weten geen commentaar te geven op de uitspraak van de rechter.

Complex
De start van de aanleg van de rotonde stond gepland voor 4 juni. Door een uitspraak van de rechter op 1 juni kon die niet doorgaan. Boskalis, dat het werk in opdracht van de provincie uitvoert, heeft in de afgelopen weken zo veel mogelijk ander werk ter plekke uitgevoerd. De turborotonde wordt Limburgs meest complexe verkeersknooppunt. Het kunstwerk vormt de aansluiting tussen de Buitenring Parkstad Limburg en de A76 tussen Nuth en Schinnen.

Gerechtshof
Van meet af aan was duidelijk dat de rotonde heel dicht bij het zestiende-eeuwse kasteel kwam te liggen en enorme afbreuk zou doen aan de monumentale en landschappelijke waarde van het landgoed Reijmersbeek. Daar heeft kasteeleigenaar Gerrickens zich tegen verzet met diverse juridische procedures. Ook de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed heeft daarom geprotesteerd tegen de aanleg van de rotonde, maar dat niet omgezet in een juridische procedure. De kasteelbaas heeft nu nog een procedure in hoger beroep lopen. Daarnaast heeft hij het Internationale Gerechtshof in Den Haag gevraagd of zijn stelling juist is dat Reijmersbeek geen deel uitmaakt van het Koninkrijk der Nederlanden.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen