Proef in Roermond met elektrische deelfiets en deelauto

Print
Proef in Roermond met elektrische deelfiets en deelauto

Afbeelding: iStock

Een proef met elektrische deelauto’s en -fietsen moet de inwoners van Roermond aanzetten tot een nieuwe manier van reizen.

Dat is het doel van een samenwerking die de gemeente start met Venlo en de Duitse buren Mönchengladbach en Kreis Viersen.

Sharegio
Tijdens de proef, Sharegio genaamd, zijn veertig elektrische auto’s en een dito aantal e-bikes beschikbaar. Daar kunnen vooralsnog alleen ambtenaren en werknemers gebruik van maken. Het deelsysteem wordt mogelijk gemaakt via een app waarbij de beschikbaarheid van auto’ s en  fietsen in kaart wordt gebracht en de gebruiker een route kan reserveren. 

Privé
De proef start begint volgend jaar. Als het  systeem goed blijkt te werken, kunnen de elektrische auto’s en fietsen op termijn ook voor privégebruik worden geboekt. Bij bewezen succes kan het project vervolgens verder worden uitgerold. "We moeten bezoekers en inwoners van Roermond verleiden om op andere manieren te reizen. In ons nieuwe verkeers- en vervoersbeleid zetten we nadrukkelijk in op duurzame mobiliteit", zegt verantwoordelijk wethouder Rens Evers (GroenLinks).

Het project wordt bekostigd uit een Europees subsidiepotje en met bijdragen van de provincie en de deelstaat Nordrhein-Westfalen.