Regio Bergen krijgt overdag tweede ambulance

Print
Regio Bergen krijgt overdag tweede ambulance

Afbeelding: iStock

De regio Bergen krijgt overdag een tweede ambulance naast de ziekenwagen die nu al 24 uur paraat staat. De standplaats in Gennep verdwijnt.

Het zuiden van deze gemeente wordt voortaan bediend vanuit Bergen en de rest door de ambulancediensten van Boxmeer/Haps en Berg en Dal. In principe stuurt de meldkamer de ambulance die het dichtst in de buurt is. Dat zijn de afspraken die de ambulancediensten in Noord-Limburg, Brabant en Gelderland hebben gemaakt met de ziektekostenverzekeraars.

Te laat
Die afspraak betekent dat er op 1 augustus een einde komt aan een proef met het stationeren van een ziekenwagen in Gennep. Met die proef werd vier jaar geleden begonnen omdat de ziekenwagen daar te vaak te laat kwam. De gemeente Gennep stelde een standplaats ter beschikking en is zeer tevreden over de resultaten van het experiment.

Sneller
Directeur André Lemmen van AmbulanceZorg Limburg-Noord zegt dat door de verschuivingen de regio’s rond Bergen en Gennep en Mook en Middelaar er op vooruit zullen gaan. Daar zal sneller een ambulance bij een calamiteit zijn. "Wij kijken regionaal en niet lokaal. Ik snap dat het voor een burgemeester lastig te verdedigen is dat niet op de hoek van elke straat een ambulance staat. Maar met de nieuwe spreiding bedienen we de regio beter", zegt Lemmen.

'Verschrikkelijk'
Burgemeester Peter de Koning van Gennep noemt in De Gelderlander het besluit "verschrikkelijk voor de inwoners" en spreekt van een enorme verslechtering. Hij wijst erop dat de proef met de ‘eigen’ ziekenwagen succesvol was. Hij verwijt de zorgverzekeraars, die een ziekenwagen in Gennep niet willen betalen, dat ze meer oog hebben voor hun portemonnee dan voor de inwoners van Gennep.

Terughoudend
Burgemeester Manon Pelzer van Bergen reageert terughoudend. Zij vraagt zich af of de verschuiving inderdaad gaat leiden tot een verbetering, bijvoorbeeld voor het dorp Wellerlooi. Zij wil dat AmbulanceZorg Limburg-Noord aantoont dat de verschuivingen ook voor Bergen goed uitpakken. "Eerst zien en dan geloven, ik heb niets aan mooie woorden", zegt Pelzer.