Comité wil vergeten graf Martinuskerk zichtbaar maken

Print
Comité wil vergeten graf Martinuskerk zichtbaar maken

Afbeelding: Mara van den Oetelaar

Venlo - Het ‘vergeten’ graf van oud-bisschop Philippus Damianus Ludovic (1724-1793) onder de vloer van de Venlose Martinuskerk moet weer zichtbaar worden. Daarvoor is door de Venlose deken Jos Spee een comité in het leven geroepen.

Bisschop Philippus was de een-na-laatste bisschop van het eerste bisdom Roermond. In 1792 werd hij door Franse revolutionaire troepen verdreven uit de bisschopsstad, een jaar later overleed hij. In stilte kreeg hij zijn graf in de Venlose kerk. De stenen graftombe met zilveren plaat stond tot 1834 in de kerk, maar bij een verbouwing verdween het graf onder de vloer. Anno 2018 heeft maar een enkeling daar weet van.

Lees ook: In het geheim begraven bisschop moet weer bovengronds

Hoogste tijd
Nu is het de hoogste tijd om de geestelijke uit de anonimiteit te halen, vindt Spee. Een comité waarin behalve de deken ook ondernemer Jan Berden (voorzitter), een aannemer, historicus, architect en vrijwilliger van de parochie zitten, gaat er alles aan doen het graf weer zichtbaar te maken. "Omdat het graf iets zegt over de historie van kerk en stad", zegt Spee. "Bovendien is het niet waardig om een bisschop onder een vloer te laten liggen. Een aantal jaren geleden heb ik het er al met bisschop Frans Wiertz over gehad, hij was het toen volledig met me eens."