'Scenario Heksenberg' is optie voor Amstenrade

Print
'Scenario Heksenberg' is optie voor Amstenrade

Afbeelding: Rob Oostwegel

De gemeente Schinnen stopt de ontmanteling van het terrein van VV Amstenrade tot na de ledenvergadering van 20 juli. Tijdens die avond besluiten de leden van de voetbalclub waar en zelfs óf zij komend seizoen gaan voetballen.

Alle scenario’s zijn denkbaar, leert een rondgang langs de club. Zoals instemmen met de gedwongen verhuizing naar Oirsbeek, de club opdoeken, maar ook het scenario van RKVV Heksenberg. De Heerlense club speelt na een gedwongen vertrek uit de eigen wijk al vier jaar bij andere clubs in de regio.

Tijd winnen
Door een jaar lang elders te spelen zou VV Amstenrade tijd kunnen winnen in de hoop dat het nieuwe college van Beekdaelen - waar Schinnen op 1 januari in opgaat - besluit dat de club alsnog in Amstenrade kan blijven. Immers, de drie gemeenten die fuseren hebben afgesproken de dorpen leefbaar te houden. De gemeenteraad van fusiepartner Onderbanken heeft vorige week zelfs een motie aangenomen tegen de verhuizing van VV Amstenrade naar Oirsbeek, omdat deze in strijd is met de uitgangspunten van de fusie.

Zwerfscenario
Volgens bestuurslid Willy Berends van Heksenberg is een zwerfscenario weinig aantrekkelijk: "Voor een toernooi of feestavond moet je altijd in conclaaf met de andere club. Je bent en blijft te gast. Ook op het veld merk je het soms als de tegenstander ons uit de tent wil lokken met opmerkingen als ‘jullie hebben niet eens een eigen veld’. Ik zou Amstenrade adviseren: wees blij dat je in Oirsbeek een eigen accommodatie krijgt met een eigen kantine."

Afname leden
Maar VV Amstenrade verwacht dat een verhuizing naar Oirsbeek hoe dan ook leden zal kosten, met name omdat een derde van de circa vierhonderd leden van buiten het dorp Amstenrade komt. De club blijft zich daarom verzetten tegen het vertrek, vooral omdat voor haar nut en noodzaak van de verhuizing niet zijn aangetoond. De gemeente Schinnen heeft deze week aangegeven dat al tien jaar geleden is besloten tot de verhuizing. Ofschoon er theoretisch plek is voor VV Amstenrade aan de Gijselaar, was het behoud van de club op deze plek 'niet de opdracht', zo verklaarde de gemeente deze week.

Verwijderen kunstgras
Schinnen is afgelopen maandag in alle vroegte begonnen met het verwijderen van de kunstgrasmatten. De voetbalclub heeft de gemeente met juridische stappen gedreigd omdat zij tot 31 juli van de accommodatie gebruik mag maken. Daarop heeft Schinnen volgens VV Amstenrade besloten pas op 23 juli verder te gaan met het opdoeken van de velden aan de Gijselaar. De gemeente geeft geen commentaar hierover. "We hebben ons besluit aan de voetbalclub laten weten, maar doen daar verder geen mededelingen over."

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen