'Elke moeder uit Nazareth kan model staan voor Mariabeeld'

Print
'Elke moeder uit Nazareth kan model staan voor Mariabeeld'

In het Trefcentrum Wittevrouwenveld staat een Mariabeeld te wachten op een nieuwe bestemming. Afbeelding: Sjak Planthof

In een Mariakapel hoort een beeld van Maria. Maar welke dan?

Pastor Mattie Jeukens van de Lourdeskerk in Wittevrouwenveld kreeg die opmerking de afgelopen tijd meer dan eens te horen. Er gaat een houten Mariakapel gebouwd worden op het kerkhof aan de pastoor Jacobsweg. In de vorm van een zevenhoek, een symbolisch getal. Deels opgetrokken uit hout afkomstig van woningen aan de Tillystraat die op de nominatie staan om gesloopt te worden. 

Witte Vrouwtje
Jeukens brak zich in het parochieblad het hoofd over de vraag naar een Mariabeeld. “Een Onze Lieve Vrouw van Lourdes hebben we al in de kerk. Maar ik ken geen Maria van het Wittevrouwenveld.” Ja, hij kent wel het ‘Witte Vrouwtje’ van Pie Hameleers dat gered werd bij de sluiting van de Maris Stella, aan de Doctor Schaepmanstraat. Dat beeld staat nu in de pastorie. 

Maria van het Vrouwenveld
Maar een echte Maria van het Wittevrouwenveld in de kapel zou volgens Jeukens helemaal mooi zijn. Een kunstenaar zou het idee kunnen oppakken. “Er zijn modellen genoeg om zo’n beeld te maken: elke moeder van het Vrouwenveld, Wyckerveld of Nazareth zou model kunnen staan, want verdienen die niet allemaal een standbeeld?” 

Oplossing
De mogelijke oplossing is echter dichterbij dan dat Jeukens zou kunnen vermoeden. In een opslagruimte van het Trefcentrum Wittevrouwenveld staat een prachtig Mariabeeld stof te vergaren. Het is de Maria die tot enkele jaren geleden in de Pileer in Wyckerveld gestaan heeft. Jeukens weet er van. “Misschien is zij wel de goede moeder met kind voor ons allemaal.” 
Het beeld zou volgens Jeukens in ieder geval een goede start zijn om de kapel mee te laten beginnen. 

Ondertussen wordt er hard gewerkt om de houten kapel klaar te hebben voor 15 augustus, de dag van het feest van de Maria Ten Hemelopneming. Wie weet met een Maria van Wittevrouwenveld?