Thais voetballertje: 'Ik ben weer beter, ik wil graag KFC'

Print
Thais voetballertje: 'Ik ben weer beter, ik wil graag KFC'

Ekarat Wongsukchan, bijnaam 'Bew', laat zien dat hij in goede gezondheid verkeert Afbeelding: EPA

Voor het eerst sinds hun redding uit het ondergelopen grottenstelsel hebben de twaalf Thaise voetballertjes vanuit het ziekenhuis in Chiang Rai van zich laten horen.

In een door het ziekenhuis vrijgegeven video richten ze zich tot de duikers die hen redden en degenen die aan hen dachten. 'Bedankt dat jullie ons hebben gered'. En: 'Ik voel me erg goed'. 

Op de beelden is te zien hoe de twaalf jongens (met leeftijden variërend van 11 tot en met 16 jaar) en hun trainer Ekapol Chantawong rechtop in hun ziekenhuisbedden zitten, een ziekenhuispyjama aan, mondkapjes over hun mond. "Bedankt dat jullie ons hebben gered", richt Prajak Sutham (Bijnaam‘Note’') zich tot het team van internationale duikers. "Ik ben gezond."

De 14-jarige Adul Sam-on, die een cruciale rol speelde toen de duikers de jongens voor het eerst aantroffen in een van de grotten, spreekt in het Engels, "Ik voel me erg goed. Dank jullie zeer."

KFC
Ook is te zien hoe Adul, net als de andere jonge voetballertjes, op een lijstje aangeeft wat hij graag zou willen eten. Adul: "Ik ben beter, ik wil graag KFC (Kentucky Fried Chicken, red.)." 
Sompong Jaiwong (bijnaam ‘Pong’'): "Bedankt aan iedereen van over de hele wereld die ons geholpen heeft. Ik ben gezond en ik wil graag varkensvlees met gebakken ei." Ook de andere jongens wensen traditionele Thaise gerechten.

Ook coach Ekkapol Chantawong komt aan het woord. "Dankjewel premier, en alle andere betrokken organisaties, marineduikers en artsen. Ik voel me goed en ben in staat normaal te eten. Ik wil graag gebakken rijst met varkensvlees." 

Ontslag ziekenhuis
Rond hetzelfde moment dat de video werd vrijgegeven, maakte de Thaise minister van Gezondheid bekend dat de jongens aanstaande donderdag uit het ziekenhuis zullen worden ontslagen. Allen zullen dan voldoende zijn aangesterkt en degenen die last hadden van een lichte longonsteking  zijnvoldoende hersteld.

De jongens en hun coach zaten sinds 23 juni vast in het grottencomplex Tham Luang. Het duurde dagen voordat ze gevonden waren. Zondag werden de eerste vier jongens eindelijk gered. In de twee dagen daarna werden de andere voetballertjes en de coach uit de grot bevrijd en naar het ziekenhuis gebracht.