Bekende Elsloonaar Harie Rouvroye (89) overleden

Print
Bekende Elsloonaar Harie Rouvroye (89) overleden

Harie Rouvroye (midden) werkt met Piet Pijpers (links) en Guus Peters aan de expositie in de nieuwe vleugel. Afbeelding: Eric van Dorst

Elsloo - De bekende Elsloonaar Harie Rouvroye is op 89-jarige leeftijd overleden. Hij werd enkele dagen geleden met gezondheidsklachten opgenomen in het ziekenhuis in Geleen, waar hij vrijdag overleed.

Rouvroye was sinds 1990 nauw betrokken bij het Streekmuseum Elsloo, voorheen Schippersbeurs geheten, en daar nog steeds volop actief als vrijwilliger.

Nostalgische keuken
Van hem kwam begin deze eeuw het idee het museum uit te breiden met een nostalgische keuken, waar hij bezoekers nog elke donderdagmiddag boeiend over de geschiedenis van Elsloo en het Maasland verhalen vertelde.

Museum
In de begin juli geopende nieuwe vleugel van het lokale museum is een zaal naar hem vernoemd en ingericht met spullen uit zijn omvangrijke collectie over de Tweede Wereldoorlog. Rouvroye schonk de verzameling aan het Streekmuseum, gaf de expositie mede vorm en was aanwezig bij de opening, waar hij kort speechte.

De tentoonstelling in de Harie Rouvroyezaal verhaalt de inval van het Duitse leger in Elsloo op 10 mei 1940, waar hij als tiener getuige van was. Over deze en andere voor Elsloo belangrijke gebeurtenissen verhaalde de nestor nog wekelijks boeiend aan bezoekers.

Groot verlies
Museumvoorzitter Hugo Luijten noemt zijn heengaan een groot verlies. "Harie had een ijzeren geheugen en een enorme schat aan historisch materiaal over Elsloo en het Maasland. Gelukkig heeft hij zijn nalatenschap over de oorlog nog tijdig aan ons overgedragen. De donderdagmiddag in het museum zal anders worden."

Op de lokale website Elsloo.info wordt hij omschreven als dé vraagbaak voor iedereen die iets moest weten over de historie van Elsloo, of het nu ging over de oorlog, onbekenden op een oude schoolfoto, wetenswaardigheden over de aanleg van het kanaal, de bokkenrijder of de brikkebekkers.

‘Harie wist overal van. Hij en Guus Peters hebben mij menigmaal geholpen met het oplossen van historische onduidelijkheden op deze site, schrijft Wim Hanssen, een andere bekende dorpsgenoot op de site.

Rouvroye’s familie neemt deze week in besloten kring afscheid van hem.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee